Crimă de război. Ruşii au detonat 800 de kilograme de exploziv asupra teatrului din Mariupol
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 30 iun 2022, 08:24
WhatsApp
Distrugerea teatrului Mariupol, care a avut loc la mijlocul lunii martie, unde se adăpostiseră sute de cetăţeni ucraineni, trebuie catalogată drept „crimă de război comisă de forţele armate ruse”, consideră Amnesty International, într-un raport.

Textul speculează că numărul victimelor ar putea fi diferit faţă de cât se credea iniţial.

Amnesty a vorbit cu zeci de supravieţuitori şi martori ai atentatului din 16 martie şi a adunat dovezi, inclusiv fotografii, videoclipuri şi imagini din satelit.

Analiza impactului rachetelor asupra teatrului a sugerat o detonare a 400-800 kg de explozibil.

Este motivul pentru care Amnesty susţine că, probabil, au fost detonate două bombe de câte 500 de kilograme.

G Ad:

Zelenski, la summitul NATO: "Ce ţară urmează pentru Rusia? Moldova? Statele Baltice? Polonia? Răspunsul este: toate"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus miercuri liderilor NATO că ţara sa are nevoie de arme mai avansate şi de bani pentru a se apăra împotriva Rusiei, avertizând că ambiţiile Moscovei nu se opresc la Ucraina.

El a estimat costul lunar al apărării Ucrainei împotriva invaziei Rusiei la aproximativ 5 miliarde de dolari.

"Acesta nu este un război purtat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condiţiile în Europa, pentru cum va fi viitoarea ordine mondială", a declarat el într-un discurs virtual la un summit al alianţei occidentale de apărare de la Madrid, potirvit Reuters.

"De aceea, este absolut necesar să sprijinim Ucraina, chiar şi acum, cu arme, finanţe şi sancţiuni politice împotriva Rusiei, ceea ce va opri capacitatea acesteia de a plăti pentru război".

Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de sisteme moderne de rachete şi de apărare aeriană pentru a contracara artileria rusă. "Furnizându-le nouă, puteţi rupe complet tacticile Rusiei de a distruge oraşe şi de a teroriza civilii", a spus el.

Zelenski a declarat că Rusia nu vrea să se oprească la cucerirea unor zone din sudul Ucrainei sau din regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde se duc cele mai grele bătălii ale războiului.

"Vrea să absoarbă oraş după oraş în Europa, pe care conducerea rusă le consideră proprietatea sa şi nu state independente. Acesta este adevăratul obiectiv al Rusiei", a spus el. "Întrebarea este: ce ţară urmează pentru Rusia? Moldova? Statele baltice? Polonia? Răspunsul este: toate".

El a spus că NATO adaptează o nouă strategie pe 10 ani care este "în primul rând o strategie pentru securitatea societăţilor voastre, a statelor voastre", în timp ce Ucraina a suferit "rachete de croazieră, tortură, uciderea copiilor, violul femeilor".

"Sprijinul financiar pentru Ucraina nu este acum mai puţin important decât ajutorul cu arme", a spus el. "Avem nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari pe lună - şi acesta este un lucru fundamental. Este exact ceea ce este necesar pentru apărare, pentru securitate".

Zelenski cere expulzarea Rusiei din Consiliului de Securitate al ONU

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a acuzat Rusia, la ONU, că este un "stat terorist", relatează Reuters.

Zelenskiy a făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate pentru expulzarea Moscova din Organizaţia Naţiunilor Unite şi pentru înfiinţarea unui tribunal care să investigheze acţiunile armatei ruse în Ucraina. Rusia are drept de veto în Consiliu şi se poate proteja de orice astfel de acţiune.

"Rusia nu are dreptul de a participa la discuţii şi la vot în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, care este neprovocat şi pur şi simplu colonialist din partea Rusiei", a declarat Zelenski în faţa consiliului.

"Vă îndemn să privaţi delegaţia statului terorist de atribuţiile sale".

Toţi cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, inclusiv Rusia, au ţinut un moment de reculegere după ce Zelenski le-a cerut să "comemoreze toţi ucrainenii care au fost ucişi în acest război".

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat în faţa Consiliului că apariţia lui Zelenski prin intermediul unei înregistrări video a subminat autoritatea organismului, care este însărcinat cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.

"Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui să fie transformat într-o platformă pentru o campanie de PR la distanţă a preşedintelui Zelenskiy, pentru a obţine mai multe arme de la participanţii la summitul NATO", a declarat Polyanskiy.

Consiliul s-a reunit după ce Ucraina a declarat că luni un atac cu rachete ruseşti a vizat în mod deliberat un centru comercial, ucigând cel puţin 18 persoane.

Rusia a negat că a lovit centrul comercial cu rachete, spunând că a lovit un depozit de arme american şi european aflat în apropiere, declanşând o explozie care a provocat un incendiu în mall.

"Am rămas fără cuvinte pentru a descrie lipsa de sens, inutilitatea şi cruzimea acestui război", a declarat în faţa Consiliului Rosemary DiCarlo, şefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, îndemnând toate părţile să protejeze civilii şi infrastructura civilă, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro