Rusia va scumpi vodca. Băutura are un preț minim stabilit din 2009
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 28 sep 2022, 08:27
WhatsApp
Rusia va scumpi vodca. Băutura are un preț minim stabilit din 2009 / Foto: Pixabay Olga 9177
Rusia va scumpi vodca. Băutura are un preț minim stabilit din 2009 / Foto: Pixabay Olga 9177
Guvernul rus vrea să scumpească vodca.

Ministerul Finanțelor al Rusiei a propus creșterea prețurilor minime la vodcă, țuică și coniac începând cu 2023, un proiect al unui astfel de ordin este publicat pe site-ul proiectelor de regulamente, scrie Interfax.

Astfel potrivit documentului, se propune ca prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vodcă va crește la 281 de ruble (aproape 25 de lei) pentru o sticlă de 0,5 litri, vinars - până la 375 de ruble (33 de lei) și coniac - până la 517 (45 de lei) ruble pentru o jumătate de litru.

Acum o jumătate de litru de vodcă se vinde cu 261 de ruble per 0,5 litri (23 de lei), vinars - 348 de ruble (31 lei), iar coniacul cu 480 de ruble (42 de lei).

Prețurile minime la vodcă în Rusia au fost stabilite din 2009 ca măsură de combatere a producției "în umbră" Din 2011 au fost introduse prețuri minime la coniac, din 2016 - la șampanie. Din 2021, prețul minim de vânzare cu amănuntul pentru vinul spumant (șampanie) este de 169 de ruble, prețul de vânzare - 118 ruble, cu ridicata - 137 de ruble la 0,75 litri.

Potrivit Rosalkogolregulirovanie, producția de vodcă în primele opt luni ale acestui an s-a ridicat la aproape 500 de milioane de litri, ceea ce înseamnă o creștere cu 9,2% față de anul precedent, coniac - 55,9 milioane de litri (cu 14,9% mai mult). Timp de 8 luni, 49,4 milioane de decilitri de vodcă s-au vândut în retail (cu 7,1% mai mult).

Rușii au lansat vodca ”Lacrimile lui Zelenski”. Ediție limitată

Sticle de vodcă cu eticheta ”Lacrimile lui Zelenski” sunt vândute pe rafturile supermarketurilor din Moscova. Cel puțin asta reiese dintr-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare. 

Clipul de șapte secunde arată un bărbat care ține sticla în mâna dreaptă. Pe etichetă scrie ”Lacrimile lui Zelenski” în rusă, alături de expresia ”ediție limitată” scrisă mai jos în engleză.

Sticla îl înfățișează și pe președintele ucrainean ștergându-și aparent o lacrimă de pe ochiul drept, potrivit Newsweek. Sursa citată nu a putut verifica în mod independent unde a fost filmat videoclipul sau autenticitatea sticlei de vodcă. Vezi video AICI.

Omagiu adus preşedintelui Ucrainei! S-a lansat vodca Zelenski, în Elveția

Deja simbol internaţional al eroismului şi model de curaj şi patriotism, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns în atenţia întregii lumi. Cel mai original omagiu care i-a fost adus până acum este al unei companii de băuturi alcoolice care a lansat pe piață vodca Zelenski. Fondatorii promit că o parte din venituri vor fi alocate refacerii Ucrainei. 

Brand-ul de votcă a fost lansat în Elveția, iar momentan, doar elvețienii, nemții și britanicii se pot delecta cu băutura Zelenski. Prețul pentru 0,5 litri este de 40 de franci elvețieni, aproximativ 200 de lei. Denumită ”cea mai influentă marcă de băuturi din lume”, fondatorii campaniei #DrinkForPeace promit 5 euro din fiecare sticlă vândută să meargă către un fond destinat locuitorilor greu încercați de războiul din Ucraina.  În plus, aceștia promit să doneze 100% din veniturile lor pentru reconstrucția Ucrainei.

”Platforma este în prezent înființată și invităm toate celelalte companii de băuturi din întreaga lume să susțină #DrinkForPeace”, se mai precizează pe site. Potrivit The Grocer, băutura are un gust deosebit, distins iar cei care au încercat-o până acum au mărturisit că "e altceva!" Potrivit unui anunț, stocurile au fost deja epuizate, însă băutura va fi în curând din nou disponibilă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?