Data actualizării:
Data publicării:

Rusia - Ucraina, discuții la nivel înalt. Iohannis: Cea mai importantă concluzie

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Facebook Klaus Iohannis
Foto: Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a vorbit despre situația din Ucraina.

Klaus Iohannis, președintele României, a făcut declarații despre criza din Ucraina:

„Am venit la Bruxelles, unde am avut o întâlnire în format Consiliul European dedicată situației de la granița Ucrainei cu Rusia. O problemă care pe noi ne preocupă foarte mult, dar și pe ceilalți, evident. A fost o întâlnire scurtă, fiindcă după aceea am avut simmit-ul. Întâlnirea a fost, însă, foarte bună și cea mai importantă concluzie a fost că trebuie să rămânem uniți. Trebuie să rămânem uniți și în eforturile diplomatice, și în eforturile economice și, evident, suntem pregătiți să luăm orice măsură se impune, împreună, atunci când situația în teren se schimbă. Suntem uniți, rămânem uniți, știm ce avem de făcut și orice se va întâmpla, vom reacționa adecvat împreună. E cel mai important mesaj și cel mai puternic mesaj“, a spus, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI   -  Iohannis: Nu va reacționa fiecare țară separat în conflictul Rusia - Ucraina

Rusia cere din nou retragerea trupelor NATO din România

 

Rusia a declarat joi că va fi „forțată să răspundă” cu măsuri militare-tehnice dacă Statele Unite nu sunt de acord cu cerințele sale de securitate.

Într-un document de 11 pagini prezentat oficialilor americani, Kremlinul a criticat SUA pentru că nu s-au implicat în preocupările de securitate ale Rusiei și a cerut „garanții legale” că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO.

„În absența oricărei dispoziții din partea americanilor de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea... Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor militare-tehnice”, se arată în document, potrivit textului publicat de către agenția de știri TASS.

De asemenea, Moscova a negat că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație pe care a repetat-o ​​în răspunsurile scrise de joi.

„Nu există nicio „invazie rusă” a Ucrainei, pe care Statele Unite și aliații săi au anunțat-o oficial din toamna trecută și nu este planificată”, se arată în document.

Totodată, Federația Rusă a repetat cererile ca SUA să-și retragă trupele din toate țările NATO care s-au alăturat alianței după 1997, cum ar fi statele baltice și alte câteva state din Europa Centrală și de Est, printre care Polonia și România (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel