Rusia susține că apărarea antiaeriană din jurul centralei nucleare Zaporojie va fi consolidată
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Separatiștii proruși de la Zaporojie spun că apărarea antiaeriană din jurul centralei nucleare va fi consolidată.

Apărarea antiaeriană din jurul centralei nucleare Zaporojie va fi consolidată în urma unor zile de bombardamente raportate, a declarat agenția de știri RIA Novosti, citată de un oficial separatist instalat în Rusia.

Yevgeny Balitsky, șeful administrației susținute de Rusia din regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a mai spus că centrala nucleară, cea mai mare din Europa, funcționează normal, iar liniile electrice deteriorate au fost restaurate.

Atât Kievul, cât și Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile asupra centralei electrice, situată pe teritoriul controlat de ruși, în ultimele zile, conform Al Jazeera.

1.200 de tone de combustibil nuclear, stocate la centrala din Zaporojie. Manipularea defectuoasă ar putea provoca un dezastru care ar afecta și Rusia, avertizează un oficial ucrainean

Aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi Rusia vecină, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de EFE şi Ukrinform.

La centrala atomo-electrică din Zaporojie - cea mai mare din Europa - 'pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate 1.200 de tone de combustibil nuclear. Dacă Rusia va decide să comită un atac terorist, dezastrul nuclear va afecta deopotrivă teritoriile Rusiei şi Ucrainei', a avertizat şeful administraţiei militare regionale ucrainene din Zaporojie, Oleksandr Staruh, pe contul său Telegram.

'În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei, ci şi (peninsula) Crimeea (ocupată de ruşi) şi Rusia însăşi. O bombă nucleară conţine nouă kilograme de uraniu sau plutoniu, iar centrala noastră are 1.200 de tone. Contaminarea poate fi destul de mare, dar (...) este ca la ruleta rusească', a spus Staruh, potrivit agenţiei de presă Ukrinform (citește continuarea AICI).

Primarul din Nagasaki trage semnalul de alarmă în faţa riscului nuclear

La 9 august 1945, Nagasaki a fost măturat de un incendiu infernal ce a ucis 74.000 de oameni, la trei zile după primul atac nuclear din lume, la Hiroshima.

Cele două lovituri efectuate de Statele Unite au precipitat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi, până în prezent, Japonia rămâne singura ţară vizată de arme atomice în timp de război.

Cu toate acestea, primarul din Nagasaki Tomihisa Taue a tras marţi un semnal de alarmă. "În ianuarie în acest an, liderii Statelor Unite, Rusiei, Marii Britanii, Franţei şi Chinei au publicat o declaraţie comună în care afirmă că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să fie niciodată purtat", a spus el.

"Dar luna următoare, Rusia a invadat Ucraina. Ameninţări cu utilizarea armelor nucleare au fost făcute, zguduind întreaga lume. Folosirea armelor nucleare nu este o teamă nefondată, ci o criză reală şi actuală", a estimat primarul din Nagasaki (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel