Rusia şi Ucraina vor semna vineri un acord referitor la exporturile de cereale
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 21 iul 2022, 23:34
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Rusia şi Ucraina vor semna vineri după-amiază, la Istanbul, un acord referitor la exporturile de cereale, a anunţat joi seară preşedinţia turcă, transmite AFP.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precum şi reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei vor participa la ceremonia de semnare, care va avea loc la ora 13.30 GMT la palatul Dolmabahçe din Istanbul, a adăugat sursa citată.

Acordul ar trebui să permită o ieşire prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene blocate de război şi o reducere a barierelor la exporturile de grâne şi îngrăşăminte ruseşti.

La New York, purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a anunţat că Antonio Guterres şi cei doi negociatori ai săi sunt aşteptaţi iminent la Istanbul.

'Secretarul general va merge în această seară (joi) la Istanbul, în cadrul eforturilor de a asigura un acces mondial complet la produsele alimentare ucrainene şi la alimente şi îngrăşăminte ruseşti', a spus el, potrivit Agerpres.

Moscova urmează să fie mai dură în negocierile de pace cu Ucraina. Discuțiile vor avea loc în „termeni total diferiţi"

Rusia intenţionează să impună condiţii mai dure Ucrainei în cazul în care sunt reluate negocierile de pace, a afirmat un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează dpa.

Iuri Uşakov a afirmat că au fost obţinute rezultate concrete în cursul discuţiilor care au avut loc în martie în Turcia, înainte ca Ucraina să întrerupă contactul. Totuşi, "dacă negocierile sunt reluate acum, va fi în termeni total diferiţi", a spus Uşakov, potrivit agenţiei de presă RBK, fără a da mai multe detalii.

"De-nazificarea" şi "demilitarizarea" Ucrainei, de asemenea cedarea regiunilor de est Doneţk şi Lugansk şi recunoaşterea Crimeei ca fiind rusă au fost numite atunci de Moscova drept condiţii pentru a pune capăt a ceea ce numeşte o "operaţiune militară specială".

Vladimir Putin a fost umilit în Iran, consideră Vadim Denisenko, consilierul ministrului de Interne al Ucrainei. 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu a obţinut nimic semnificativ la discuţiile purtate în Iran, cu excepţia faptului că a fost umilit - consideră Vadim Denisenko, un consilier al ministrului de interne ucrainean. Potrivit acestuia, a fost vorba doar despre umilire, deoarece, pentru prima dată în ultimii ani, Putin a mers la negocieri fără a avea un avantaj clar. "A mers acolo ca petiţionar" - a precizat Denisenko, adăugând că liderul rus nu a obţinut nimic nou şi nu a primit nimic.

"Se pare că singurul său atu - influenţa pe care o are în Siria - a trebuit să îl schimbe cu promisiuni mitice că va ajuta în legătură cu embargoul asupra tehnologiilor (deşi el nu are aşa ceva). Până acum, acestea sunt doar promisiuni" - a subliniat Denisenko, citat de Rador.

Consilierul a explicat că jocul principal al lui Putin constă în petrol şi gaze, cu care va şantaja Europa.

"Deocamdată, Europa rezistă. Al doilea joc principal al lui Putin - criza refugiaţilor, care, din cauza problemelor alimentare, este încă în stadiul de negocieri (eventual, o imitaţie a unor negocieri). Este puţin probabil ca Putin să recurgă la un gest de bunăvoinţă privind exportul de cereale ucrainene dacă va nu primeşte ceva în schimb. Deocamdată, nu înţelegem ce ar putea obţine" - a scris Denisenko pe o reţea socială.

În plus, potrivit consilierului, pentru Vladimir Putin, vizita în Iran nu a însemnat doar umilinţă, ci şi isterie.

"Faptul că Putin, Sluţki (Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale din Duma de Stat, n.r.) şi Uşakov (Iuri Uşakov, consilier prezidenţial rus, n.r.) au început să vorbească simultan despre negocieri înseamnă un singur lucru - Putin şi-a dat seama de profunzimea problemei şi este isteric. Trebuie să accelereze procesele de încheiere a războiului" - notează Denisenko.

Acesta a vorbit şi despre ameninţările nucleare ale Rusiei.

"Voi repeta ceea ce am scris şi am spus de multe ori: (Vladimir Putin, n.r.) nu va utiliza nicio armă nucleară pentru a pune capăt războiului. În primul rând, acesta este un laş şi, în al doilea rând, un astfel de pas îl va izola. Mai multe arme occidentale pentru noi şi totul va fi bine" - a conchis Vadim Denisenko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?