Rusia și Ucraina, la un pas de semnarea acordului pentru exporturile de cereale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Turcia spune că este aproape de a se ajunge la un acord pentru a relua exporturile globale de cereale cruciale din porturile ucrainene, care au fost blocate de Rusia pe măsură ce războiul său împotriva Ucrainei continuă.

Detaliile despre acordul în curs de dezvoltare, intermediat de Națiunile Unite și Turcia cu Rusia și Ucraina, nu au fost încă divulgate.

Acordul va fi semnat vineri dimineață, la Istanbul, a declarat Direcția de Comunicații a Turciei. Cu toate acestea, sunt așteptate mai multe discuții înainte de semnarea acordului, a avertizat un înalt oficial ucrainean.

”În urma negocierilor se poate semna un document, care va conţine obligaţiile părţilor privind operarea în siguranţă a rutelor de export din Marea Neagră”, a declarat joi seară Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Nikolenko a subliniat că delegația ucraineană ”va sprijini doar acele decizii care vor garanta securitatea regiunilor sudice ale Ucrainei, pozițiile puternice ale Forțelor Armate ucrainene în Marea Neagră și exportul în siguranță a produselor agricole ucrainene pe piețele mondiale".

Antonio Gueterres, în vizită la Istanbul

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a călătorit joi la Istanbul pentru a lucra la facilitarea accesului la produsele alimentare ucrainene și rusești.

Potrivit CNN, părțile au căutat să ajungă la un ”acord care să permită ca alimente și îngrășăminte ucrainene și rusești să ajungă pe piețele globale”, potrivit purtătorului de cuvânt Farhan Haq.

Ucraina și Rusia sunt ambele furnizori importanți de alimente pentru lume

În vremuri normale, Ucraina, cunoscută drept unul dintre coșurile de pâine ale globului, ar exporta aproximativ trei sferturi din cerealele pe care le produce.

Potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 90% din aceste exporturi au fost expediate pe mare, din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. Rusia blochează în prezent accesul maritim în acele porturi, ceea ce înseamnă că milioane de tone de cereale ucrainene nu pot fi exportate în numeroasele țări.

Blocarea transporturilor și riscul de foamete

Între perturbarea producției agricole ucrainene și blocarea exportului de produse rămase, războiul Rusiei în Ucraina ar putea împinge 49 de milioane de oameni în condiții de foamete, a avertizat ONU luna trecută.

Oficialii occidentali au acuzat Rusia că a sugrumat în mod deliberat lanțul global de aprovizionare. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că mâncarea face parte din ”arsenalul terorii” al Kremlinului.

SUA va urmări îndeaproape implementarea acordului

SUA au salutat joi ”acordul de principiu”, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a spus că Washingtonul se va concentra pe ”tragerea la răspundere a Rusiei pentru implementarea acestui acord”.

Oficialii europeni familiarizați cu discuțiile și-au exprimat, de asemenea, optimism cu privire la acord, dar au menționat îngrijorări cu privire la implementarea acestuia. Oficialii au spus că este puțin probabil ca Rusia să urmeze acordul fără probleme.

Citește și:

Scepticism la Bruxelles: A avea încredere în Putin că va elibera Marea Neagră este ca și cum ai crede în Moș Crăciun

Oficialii de la Kiev și Bruxelles sunt sceptici că eforturile de a elibera milioane de tone de cereale ucrainene blocate de Rusia vor reuși, chiar dacă ONU, care susține acordul, a înregistrat progrese.

Ministrul  german al Agriculturii, Cem Özdemir, a declarat luni că a crede în asigurările președintelui rus Vladimir Putin este asemănător cu a crede în ”Moș Crăciun sau Iepurașul de Paște”.

”Nu cred că vor rezulta atât de multe pentru că se bazează pe cuvântul lui Putin”, a spus Özdemir la Bruxelles, când a sosit la o întâlnire a miniștrilor Agriculturii din UE.

"Dacă încă mai crezi în cuvântul lui Putin, ai putea la fel de bine să crezi în Moș Crăciun sau în Iepurașul de Paște. Este la fel de serios și la fel de bazat pe fapte", a spus el.

Potrivit Politico, scepticismul lui Özdemir vine în ciuda faptului că negociatorii din Turcia și ONU au anunțat săptămâna trecută un ”acord de bază, tehnic” între părțile în conflict la Istanbul, care ar permite ca milioane de tone de cereale blocate în prezent în Ucraina să fie exportate prin Marea Neagră către țările dependente de importuri.

Zeci de națiuni înfometate din întreaga lume, care se luptă deja din punct de vedere economic, se bazează în mare măsură pe importurile de cereale din Ucraina.

Discuţiile ar putea avansa săptămâna aceasta, iar secretarul general al ONU, António Guterres, ridică speranţa unui acord final, deoarece Putin urmează să se întâlnească marţi în Iran cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel