Rusia și SUA, decizie de ultimă oră. Este posibil un nou summit Biden-Putin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Putin recunoaște că o confruntare directă între Rusia şi NATO ar fi o ''catastrofă globală''. Dar liderul Kremlinului se preface că el e victima
Putin recunoaște că o confruntare directă între Rusia şi NATO ar fi o ''catastrofă globală''. Dar liderul Kremlinului se preface că el e victima
SUA şi Rusia ar putea continua negocierile.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au stabilit continuarea discuţiilor pentru depăşirea tensiunilor, urmând să fie formulate răspunsuri săptămâna viitoare şi existând posibilitatea unui nou summit al preşedinţilor Joseph Biden şi Vladimir Putin, transmite Mediafax.

Negocierile dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Anthony Blinken cu privire la propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate s-au încheiat la Geneva. Acestea au durat mai puțin decât timpul programat - o oră și jumătate, scrie Interfax. Durata planificată a discuțiilor era de aproximativ două ore.

"Acesta este un moment critic"

În deschiderea întâlnirii, Lavrov a menționat că Moscova nu se așteaptă la nicio descoperire în urma negocierilor cu secretarul de stat al SUA, dar așteaptă un răspuns privind garanțiile de securitate.

Blinken, la rândul său, a spus că Statele Unite sunt pregătite pentru dialog cu Rusia pentru a detensiona situația, dar nu exclude un răspuns dur în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei.

"Acesta este un moment critic. Aveți dreptate, nu ne așteptăm la rezultate aici și acum, dar sper, mă aștept ca posibilitățile diplomației să rămână deschise. Suntem angajați pe această cale: soluționarea pașnică a contradicțiilor existente", a spus Antony Blinken.

Discuțiile ar fi avut loc la inițiativa SUA

Anterior s-a raportat că discuțiile vor avea loc la inițiativa părții americane. În timpul unei convorbiri telefonice dintre Lavrov și Blinken din 18 ianuarie, Statele Unite au solicitat o astfel de întâlnire pentru a obține clarificări cu privire la propunerile Rusiei de garanții de securitate.

Rusia le-ar fi cerut SUA și NATO să prezinte răspunsuri scrise la proiectele de documente de asigurare a securității ruse. Între timp, în ajunul discuțiilor, Blinken a spus că nu intenționează să trimită niciun răspuns părții ruse în timpul întâlnirii. Rusia a prezentat la mijlocul lunii decembrie propuneri privind garanțiile pentru a-și asigura securitatea. Vorbim despre două documente - Tratatul dintre Federația Rusă și Statele Unite privind garanțiile de securitate și Acordul privind măsurile de asigurare a securității Federației Ruse și a statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

Anterior, au avut loc trei întâlniri pe această temă: negocieri între delegațiile interdepartamentale ale Federației Ruse și ale Statelor Unite la Geneva pe 10 ianuarie, discuții în cadrul NATO la Bruxelles pe 12 ianuarie și discuții în cadrul OSCE, care au avut loc la Viena pe 13 ianuarie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel