Rusia și războiul din Ucraina. Toți ochii sunt îndreptați spre mișcarea Chinei. Chirieac: Dacă se va ajunge aici, raportul de forțe se va echilibra sensibil / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Acuzată de SUA că vrea să livreze arme Rusiei, China trebuie să dea dovadă de „prudenţă", a declarat luni ministrul francez al afacerilor externe, Catherine Colonna, relatează AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă că se va deplasa în China în aprilie şi a făcut apel la Beijing "să facă presiune asupra Rusiei" pentru a pune capăt conflictului în Ucraina.

SUA s-au angajat de o săptămână într-o vastă ofensivă diplomatică, avertizând China împotriva oricărei susţineri militare letale pentru Rusia care, potrivit experţilor, ar schimba datele în acest conflict.

Beijingul a dezminţit cu forţă aceste acuzaţii.

Şeful CIA William Burns a declarat însă, într-un rar interviu difuzat duminică, că SUA sunt "convinse de faptul că liderii chinezi intenţionează să furnizeze material letal" Rusiei.

Despre acest subiect a vorbit și Bogdan Chirieac la DC News și DC News TV, în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media”.

„Trebuie să rămânem foarte atenți, în continuare, la ce se întâmplă în Ucraina fiindcă nu mi se pare că Rusia este înfrântă. Dacă China va hotărî să facă pentru Rusia ce facem noi, lumea liberă, pentru Ucraina, raportul de forțe se va echilibra sensibil deoarece China nu o avea armamentul la fel de sofisticat ca SUA, Franța sau ca Marea Britanie, dar este mult peste armamentul sovietic și rusesc. Dacă China va furniza armament, vom vedea o îmbunătățire sensibilă a capabilităților de foc și militare ale Rusiei”, a zis Bogdan Chirieac la „Deferiți mass-media”. 

Vezi mai multe aici:

VEZI ȘI: Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat

Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului, informează AFP.

„Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil" în vederea unei „soluţii paşnice", a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

„Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control", se arată în document, potrivit Reuters.

Intitulat „Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene", documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.

China încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare.

„Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare", se arată în document.

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor."Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel