Data actualizării:
Data publicării:

Rusia și Occidentul își unesc forțele pentru a combate comerțul cu „diamante însângerate”, în ciuda disputei privind diamantele din Moscova

Autor: Mihai Preda
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Statele Unite și aliații săi occidentali se află în dispută cu Rusia cu privire la producția de diamante, însă s-au reunit miercuri pentru a susține Procesul Kimberley, sistemul internațional ce urmărește eliminarea comerțului cu "diamantele însângerate". Aceste pietre prețioase au alimentat conflicte devastatoare în țări precum Angola, Sierra Leone și Liberia.

În cadrul unei reuniuni a Adunării Generale a ONU, cele 193 de state membre au adoptat prin consens o rezoluție prin care se recunoaște rolul Procesului Kimberley în prevenirea conflictelor alimentate de comerțul cu diamante. Rezoluția subliniază, de asemenea, rolul procesului în aplicarea sancțiunilor ONU asupra acestor tipuri de diamante, relatează Associated Press.

Procesul Kimberley a intrat în vigoare în 2003, ca răspuns la războaiele civile sângeroase din țările africane, unde diamantele erau exploatate pentru finanțarea grupărilor armate.

Tensiuni și critici legate de războiul din Ucraina

Reprezentantul Uniunii Europene, Clayton Curran, a criticat "agresiunea unui participant la Procesul Kimberley împotriva altuia", referindu-se la invazia rusă în Ucraina. Pentru prima dată în istoria sa, sesiunea din 2022 a Procesului Kimberley nu a reușit să elaboreze un comunicat final prin consens din cauza diferendelor profunde dintre Rusia și Occident.

Ucraina, susținută de SUA, Marea Britanie și alte țări, a solicitat examinarea legăturii dintre producția de diamante a Rusiei și finanțarea războiului, propunere respinsă ferm de Moscova și aliații săi. Rusia a refuzat să susțină un comunicat care ar fi recunoscut solicitarea Ucrainei, punând sub semnul întrebării viitorul întregului proces de certificare.

Înainte de votul de miercuri, Alexander Repkin, oficial rus din Ministerul de Externe, a acuzat Occidentul de sabotarea colaborării internaționale asupra diamantelor, "în propriile interese geopolitice". Totodată, a criticat sancțiunile impuse de UE asupra diamantelor rusești, acuzând țările occidentale de încercarea de a acapara piața.

Procesul Kimberley - nevoie de reformă?

UE a îndemnat la o reformă a Procesului Kimberley, care să extindă definiția "diamantelor conflictuale" pentru o mai bună reflectare a evoluției conflictelor în lume. Aceste reforme ar putea aborda și impactul negativ al comerțului ilegal cu diamante asupra mediului.

Marea Britanie a exprimat regretul că nu s-a putut discuta legătura dintre veniturile Rusiei din diamante și invazia Ucrainei, reiterând nevoia unei dezbateri care să asigure că Procesul Kimberley combate eficient relația dintre comerțul cu diamante și conflictele contemporane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel