Rusia și China se pregătesc să creeze un sistem de plată fără a utiliza SWIFT
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Viceprim-ministrul rus, Alexander Novak. Sursa Agerpres
Viceprim-ministrul rus, Alexander Novak. Sursa Agerpres
Rusia și China lucrează la deschiderea reciprocă a conturilor companiilor pentru a evita utilizarea SWIFT, a declarat marți viceprim-ministrul rus, Alexander Novak. El a vorbit la cel de-al patrulea forum ruso-chinez al afacerilor energetice.

Viceprim-ministrul rus, Alexander Novak, a reamintit că plățile în baza contractelor de aprovizionare cu gaze din Rusia către China sunt deja transferate în monedele naționale ale celor două țări. În plus, plățile pentru aprovizionarea cu petrol, produse petroliere și cărbune sunt transferate în mod activ în ruble și yuani, a adăugat el, potrivit TASS.

”O astfel de activitate face posibilă prevenirea riscurilor și promovarea tranziției rublei și yuanului la statutul de monede de rezervă mondială. În acest sens, Banca Centrală a Rusiei și Banca Chinei lucrează la posibilitatea deschiderii de conturi pentru companiile din Rusia și China și crearea unui sistem de plată fără a utiliza SWIFT”, a spus viceprim-ministrul.

Novak a adăugat că Rusia și China plănuiesc să dezvolte împreună producția de echipamente pentru sectorul energetic.

"Astăzi, China este unul dintre principalii producători de echipamente din sectorul petrolului și gazelor. Există deja o cooperare strânsă în ceea ce privește furnizarea de echipamente de petrol și gaze pentru proiectele din Rusia", a subliniat el.

Ce este SWIFT și care este rolul său în materie de plăți?

SWIFT a fost inițiat în 1973 în Belgia, unde își are sediul și în prezent. În prezent, SWIFT conectează peste 11.000 de bănci, instituții, organizații de valori mobiliare, infrastructuri de piață și clienți corporate din peste 200 de țări. Într-adevăr, reprezintă cea mai extinsă rețea internațională de plăți din lume, potrivit MyPos.

SWIFT este acronimul pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale). Este o cooperativă globală deținută de membri, care a creat și menține o rețea de mesagerie securizată.

Entitățile financiare folosesc rețeaua pentru a transmite informații și instrucțiuni de plată în întreaga lume, printr-un sistem standardizat de protocoale. Fiecărei organizații financiare i se atribuie un cod SWIFT unic.

Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, băncile pot onora plăţile în timp record. Sunt asigurate astfel tranzacţii zilnice cu valori importante.

Citește și:

Taiwanul anunţă blocarea băncilor ruseşti din SWIFT

Taiwanul susţine astfel sancţiunile impuse Moscovei îşi exprimă simpatia pentru poporul ucrainean, văzând asemănări între ce se întâmplă cu Ucraina şi ceea ce Taipei consideră că sunt ameninţări din partea Beijingului la adresa sa. Premierul Su Tseng-chang a declarat reporterilor că Taiwanul este în pas cu partenerii săi democraţi din întreaga lume în ceea ce priveşte decizia de a sancţiona Rusia.

O decizie în mare parte simbolică, deoarece comerţul Taiwanului cu Rusia este minim. Comisia de supraveghere financiară din Taiwan a informat luni că orice transfer către Rusia utilizează sistemul SWIFT, dar se efectuează prin bănci intermediare. Totodată, guvernul de la Taipei a anunţat că a trimis la Kiev 27 de tone de echipamente medicale... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel