Data publicării:

Rusia şi China fac comerţ deghizat cu sârmă de cupru. Cum este trecută în acte (Reuters)

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chormail
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @chormail

Grupul Russian Copper Company (RCC) şi mai multe firme din China au evitat sancţiunile occidentale și taxele prin comerţul cu sârma nouă de cupru, care în documente era trecută ca fiind deşeuri, au spus pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Alegeri prezidentiale 2024

Conform surselor citate, sârma de cupru a fost mărunţită în izolata regiune Uigura, de către un intermediar, cu scopul de a face mai dificilă deosebirea de deşeurile de cupru. Astfel, atât exportatorii cât şi importatorii au profitat de tariful vamal diferenţiat care se aplică la deşeurile şi sârma nouă de cupru.

În luna decembrie 2023, Rusia taxa exporturile de sârmă de cupru cu 7%, un nivel mai mic față de tariful de 10% aplicat la deşeuri. Totodată, importurile de sârmă de cupru în China sunt taxate la 4%. Mai mult, nu se aplică taxe la importurile de deşeuri de cupru din Federația Rusă.

Vânzările de sârmă nouă de cupru mascată sub formă de deşeuri, care au început în luna decembrie 2023, sunt scoase la iveală şi de diferenţele dintre datele vamale chineze şi cele ruseşti. În timp ce datele Chinei arată că a cumpărat semnificativ mai multe deşeuri de cupru din Rusia începând din luna decembrie 2023, datele din țara lui Putin arată că exporturile de deşeuri de cupru către cel mai mare partener comercial sunt neglijabile.

Solicitată să clarifice cu privire la aceste discrepanţe, Administraţia vamală din Rusia a zis faptul că "Serviciul vamal nu furnizează, temporar, date cu privire la schimburile comerciale externe". Autorităţile de la Moscova nu au mai dezvăluit cifrele cu privire la schimburile comerciale în aprilie 2022, la scurt timp după invazia din Ucraina.

La rândul său, grupul rus RCC, care este vizat de sancţiunile occidentale, a transmis faptul că furnizează produse numai către alte companii ruseşti şi nu a vrut să facă alte comentarii.

China a devenit o destinaţie importantă pentru companiile din Rusia care doresc să continue să exporte produsele lor după ce Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni Rusiei după invadărea Ucrainei în februarie 2022. Totodată, SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni companiilor din China care sprijină efortul de război al Federației Ruse în Ucraina.

Mărunţirea sârmei noi de cupru este o modalitate pentru a deghiza materialul nou care arată foarte diferit de deşeurile de cupru care au fost folosite anterior. Pe lângă stimulentele financiare produse de evitarea taxelor, materialul mărunţit este mai greu de identificat şi urmărit. Prin urmare, este mai uşor de vândut către producătorii chinezi de cabluri de cupru.

Teoretic, nu există obstacole juridice care să împiedice China să cumpere metale de la firme din Rusia, conform sancţiunilor occidentale, dar producătorii sunt reticenţi la faptul că afacerile lor ar putea avea de suferit pentru că au furnizat orice fel de fonduri Federației Ruse.

De asemenea, sancţiunile pot însemna probleme la procesare plăţilor şi noi împrumuturi. Sursele citate de Reuters au zis că unele companii din China au pus la punct noi echipe care să se ocupe de afacerile care au legătură cu Rusia lui Putin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel