Rusia și China, exerciții militare comune în Marea Japoniei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia și China, exerciții militare comune în Marea Japoniei / Foto: Pixabay, de Photo Mix
Rusia și China, exerciții militare comune în Marea Japoniei / Foto: Pixabay, de Photo Mix
Flota Federației Ruse și Marina chineză vor desfășura acțiuni comune în Marea Japoniei, în timpul unor exerciții.

Marinarii militari ruși și chinezi vor elabora acțiuni comune pentru a apăra căile maritime din Marea Japoniei în timpul exercițiului strategic de comandă și personal (SKSHU) Vostok-2022, informează Ministerul rus al Apărării, scrie Interfax.

"În apele Mării Japoniei, acțiunile practice comune de apărare a căilor maritime și a zonelor de activitate economică maritimă, pentru a ajuta forțele terestre în direcția de coastă vor fi elaborate de către grupările de forțe ale Flotei Pacificului și ale forțele navale ale Republicii Populare Chineze", se arată într-un comunicat. 

Manevrele "Vostok-2022" vor avea loc între 1 și 7 septembrie sub conducerea șefului Marelui Stat Major rus, Valery Gerasimov, la șapte terenuri de antrenament din Districtul Militar de Est, precum și în apele și zonele de coastă ale Mării din Ohotsk și Marea Japoniei.

China nu se mai joacă. Îi cere Rusiei să nu mai joace "ruleta rusească" cu centrala de la Zaporojie

Beijingul avertizează că un singur incident ar putea duce la un accident nuclear serios, "cu consecinţe ireversibile asupra ecosistemului şi sănătăţii publice atât din Ucraina cât şi din ţările vecine". 

Cel care a emis acest avertisment este Geng Shuang, reprezentantul permanent al Chinei la ONU, care a cerut tuturor părţilor "să exercite reţinere maximă şi să respecte legislaţia internaţională pentru a minimiza riscul unui accident. Nu trebuie să permitem unor tragedii precum cea de la Cernobîl sau cea de la Fukushima să se repete", scrie inews.co.uk. 

Avertismentul este unul de luat în seamă, având în vedere că relaţiile dintre China şi Rusia sunt bune, iar China este una dintre puţinele ţări cu influenţă reală asupra regimului lui Putin. Avertismentul a fost emis la câteva ore după ce reactoarele nucleare de la Zaporojie au fost deconectate de la reţeaua electrică. 

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de pulverizare de substanţe radioactive la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse. Potrivit Energoatom, forţele ruse au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi. Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive, a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi un risc ridicat de incendiu, scrie Agerpres.

De partea sa, Ministerul Apărării rus a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore. Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice. Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel