Rusia și-a epuizat rezervele de voluntari dispuși să lupte în Ucraina. Putin a luat o decizie extrem de nepopulară în rândul populației rusei (Ministerul britanic al Apărării)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Rusia și-a epuizat rezervele de voluntari dispuși să lupte în Ucraina. Putin a luat o decizie extrem de nepopulară în rândul populației rusei ruse (Ministerul britanic al Apărării)
Rusia și-a epuizat rezervele de voluntari dispuși să lupte în Ucraina. Putin a luat o decizie extrem de nepopulară în rândul populației rusei ruse (Ministerul britanic al Apărării)
Marea Britanie se îndoieşte de capacitatea Rusiei de a implementa mobilizarea parţială ordonată a 300.000 de rezervişti pentru războiul împotriva Ucrainei, transmite joi DPA.

'Este probabil ca Rusia să se lupte cu provocările logistice şi administrative chiar şi pentru a aduna personalul de 300.000', a consemnat Ministerul Apărării joi la Londra în actualizarea sa zilnică a informaţiilor din război. Ministerul britanic, care consideră că 'este puţin probabil ca multe dintre aceste trupe să fie efectiv gata de luptă luni de zile', a adăugat că vede mobilizarea parţială ca un semn al slăbiciunii Rusiei.

'Acţiunea este efectiv o recunoaştere că Rusia şi-a epuizat rezerva de voluntari dispuşi să lupte în Ucraina', a declarat ministerul britanic.

'Chiar şi această mobilizare limitată este probabil să fie foarte nepopulară în părţi ale populaţiei ruse. Putin acceptă un risc politic considerabil în speranţa de a genera o putere de luptă atât de necesară', potrivit ministerului. Putin a ordonat mobilizarea parţială a 300.000 de rezervişti cu o zi înainte pentru a acoperi golurile forţei de luptă în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, aminteşte DPA.

Ministerul britanic al Apărării publică zilnic actualizări de informaţii despre cursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei de când a început la sfârşitul lunii februarie. Acesta este modul guvernului britanic de a contracara naraţiunea rusă şi a-i ţine pe aliaţi la curent cu evoluţiile. Moscova acuză Londra că a devenit ţinta unei campanii de dezinformare.

Citește și -  Proteste împotriva mobilizării, în Rusia: Peste 1.300 de persoane arestate. „Toată lumea e speriată”

Forțele de securitate au reținut miercuri peste 1.300 de persoane în Rusia, la proteste care denunțau mobilizarea, a anunțat grupul OVD-Info.

Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a declarat că, potrivit informațiilor colectate din 38 de orașe rusești, peste 1.311 de persoane au fost reținute până seara târziu, notează The Guardian.

Se spune că aceste cifre includ cel puțin 502 persoane în Moscova și 524 în Sankt Petersburg, al doilea cel mai populat oraș al Rusiei. Mitingurile neautorizate sunt ilegale în temeiul legilor anti-protest ale Rusiei.

Oficialul ministerului rus de Interne, Irina Volk, într-o declarație citată de agențiile de presă ruse, a transmis că ofițerii au întrerupt încercările de a organiza ceea ce Kremlinul a numit mici proteste.

„Într-o serie de regiuni, au existat încercări de a organiza acțiuni neautorizate care au reunit un număr extrem de mic de participanți”, a spus Volk.

„Au fost toate oprite. Iar acele persoane care au încălcat legile au fost reținute și duse la secțiile de poliție pentru investigare și stabilire a răspunderii lor”.

Zborurile dus din Rusia au crescut vertiginos și s-au vândut rapid miercuri, după ce Putin a ordonat chemarea imediată a 300.000 de rezerviști.

Mișcarea de opoziție Vesna a făcut apel la proteste, spunând: „Mii de bărbați ruși, tații, frații și soții noștri, vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor plânge mamele și copiii lor?”

Procuratura din Moscova a avertizat că organizarea sau participarea la proteste ar putea duce la până la 15 ani de închisoare. Autoritățile au emis avertismente similare înainte de alte proteste. 

Jurnaliştii AFP din centrul Moscovei au declarat că cel puţin 50 de persoane au fost reţinute de poliţişti care purtau echipament anti-revoltă pe o stradă comercială principală.

La Sankt Petersburg, reporterii AFP au văzut poliția înconjurând un grup de protestatari și reținându-i unul câte unul, încărcându-i într-un autobuz.

„Toată lumea este speriată. Sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag. Dar să protestezi acum este foarte periculos, altfel ar fi mult mai mulți oameni”, a spus protestatarul Vasily Fedorov, un student care poartă un simbol pacifist pe piept.

„Am venit la miting plănuind să particip, dar se pare că au arestat deja pe toată lumea. Acest regim s-a condamnat pe sine și își distruge tinerii”, a spus Alexei, un rezident în vârstă de 60 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie.

„De ce îl slujești pe Putin, un om care este la putere de 20 de ani!” a strigat un tânăr protestatar la un polițist.

„Am venit să spun că sunt împotriva războiului și mobilizării”, a declarat Oksana Sidorenko, studentă, pentru AFP. „Mi-e frică pentru mine, pentru fratele meu”, a adăugat ea.

Alina Skvortsova, în vârstă de 20 de ani, a spus că speră că rușii vor înțelege în curând natura ofensivei Kremlinului în Ucraina vecină. „De îndată ce înțeleg cu adevărat, vor ieși în stradă, în ciuda fricii”, a spus ea.

În Ekaterinburg, al patrulea oraș ca mărime al Rusiei, poliția i-a urcat în autobuze pe câțiva dintre cei 40 de protestatari care au fost reținuți la un miting împotriva războiului. O femeie într-un scaun cu rotile a strigat, referindu-se la președintele Rusiei: „La naiba, ce nebunie! E în stare să arunce și o bombă asupra noastră și încă îl protejăm cu toții. Am spus destule.” Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel