Rusia. Rubla, depreciere. Banca Centrală, măsuri
Banca Centrală a Rusiei va restricţiona temporar achiziţiile de valută pentru a atenua presiunile asupra rublei.
Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri că va restricţiona temporar achiziţiile de valută pentru a atenua presiunile asupra rublei, după ce escaladarea tensiunilor geopolitice cu SUA a dus la cea mai semnificativă depreciere a monedei ruseşti din ultimii doi ani, informează Financial Times (FT).
Miercuri, Washingtonul a anunţat că va impune noi sancţiuni Rusiei la finalul lui august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie. În acea zi, rubla s-a depreciat cu 3%, joi înregistra un declin de încă 1%, iar vineri se tranzacţiona la aproape 67 ruble pentru un dolar, cel mai redus nivel din iulie 2016. Anul acesta, rubla s-a depreciat cu 15%, după ce, în 6 aprilie, Washingtonul a impus sancţiuni substanţiale împotriva unor oameni de afaceri, companii şi oficialităţi guvernamentale din Rusia, afectând aliaţi ai preşedintelui Putin.
Explicaţii privitoare la volatilitatea rublei
Banca Centrală a Rusiei a apreciat că volatilitatea rublei "este o reacţie naturală a pieţelor financiare" şi va fi "temporară" deoarece moneda este sprijinită de veniturile de pe urma exporturilor denominate în dolari. Vineri, Banca Centrală a Rusiei a cumpărat valută echivalentul a 4,8 miliarde de ruble, aproximativ jumătate din volumul zilnic de achiziţii în alte zile din august. Moscova cheltuieşte veniturile suplimentare de pe urma vânzărilor de ţiţei peste costul estimat în buget - de aproximativ 40 de dolari pe baril - pe achiziţii de valută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News