Rusia renunță la procesoarele INTEL și AMD
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Autoritățile rusești intenționează să înlocuiască microprocesoarele americane Intel și AMD, folosite în computerele guvernamentale, cu microprocesorul Baikal, produs pe teritoriul Rusiei, în cadrul unui proiect în valoare de zeci de milioane de dolari, scrie Itar-Tass, citând informații publicate de Kommersant.

Microprocesorul Baikal va fi proiectat anul viitor de o unitate a producătorului IT T-Platforms, cu sprijin din partea conglomeratului de stat din domeniul apărării Rostec și cu cofinanțare din partea gigantului tehnologic controlat de stat Rosnano.

Primele produse vor fi Baikal M și procesoare M/S, proiectate pe baza nucleelor de 64 de biți Cortex A-57, realizate de compania britanică ARM, cu o frecvență de 2 gigahertzi, pentru computere personale și micro-servere, precizează HotNews.ro.

Procesoarele Baikal vor fi folosite în rețeaua guvernamentală de computere și în companiile controlate de stat, care achiziționează anual în jur de 700.000 de computere personale în valoare de 500 milioane dolari și circa 300.000 de servere în valoare de 800 milioane dolari. Volumul total al pieței se ridică la circa 3,5 miliarde dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel