Rusia: Putin, lege controversată. UE: ”Este o amenințare”
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Legea rusă asupra mass-media ca "agenți ai străinătății" este o "amenințare pentru media libere și independente", au deplâns duminică serviciile externe ale Uniunii Europene, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Legislația privind +agenții străinătății+ contravine obligațiilor și angajamentelor Rusiei în domeniul drepturilor omului, iar extinderea acoperirii sale asupra mass-media străine (...) este o amenințare suplimentară pentru media libere și independente și accesul la informații", a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al serviciilor externe ale UE.

Aceasta este "o altă încercare de a reduce spațiul pentru vocile independente în Rusia", adaugă aceeași sursă.

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat sâmbătă legea ce permite clasificarea mass-media ca "agenți ai străinătății", ca reacție față de obligația ca postul rusesc RT să se înregistreze sub această denumire în Statele Unite.

Puternic criticată de ONG-urile Human Rights Watch și Amnesty International, legea obliga entitățile vizate să ofere informații autorităților cu privire la situația lor financiară și să precizeze în documente clasificarea ca atare.

Acest text extinde la mass-media o lege datând din 2012 și care până acum se referea doar la organizațiile neguvernamentale.

În comunicatul lor, serviciile externe ale UE reamintesc că poziția UE privind legea asupra "agenților străinătății" este "clară" de mult: legea "consolidează restricțiile privind exercitarea libertăților fundamentale în Rusia, consumă resursele slabe ale ONG-urilor și inhibă societatea civilă independentă din țară".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel