Rusia nu mai este primul benzinar al Chinei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Harrison Haines)
Sursă foto: Pexels (Harrison Haines)
Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei. 

Importurile Chinei de ţiţei rusesc au crescut în august cu 28% faţă de perioada similară din 2021, arată datele oficiale publicate marţi, dar pentru prima dată în ultimele patru luni Arabia Saudită este principalul furnizor, transmite Reuters și Agerpres. Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 8,342 milioane de tone luna trecută.

Țara arabă care concurează cu Rusia


Cantitatea din august, echivalentul a 1,96 milioane de barili pe zi (bpd), este uşor sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc. Emma Li, China analist la Vortexa Analytics, susţine că actualele livrări din Rusia sunt probabil la acelaşi nivel cu cele din Arabia Saudită, aproape de 8,5 milioane de tone.

Chiar dacă China a majorat achiziţiile de petrol din Rusia, profitând de scăderea achiziţiilor din Europa, importurile din Arabia Saudită s-au redresat luna trecută, la 8,475 milioane de tone, sau 1,99 milioane bpd, cu 5% mai mult faţă de nivelul din august 2021.

De asemenea, Arabia Saudită rămâne principalul furnizor al Chinei în primele opt luni din 2022, cu 58,31 milioane de tone de petrol, faţă de 55,79 milioane de tone din Rusia. De asemenea, China nu a importat deloc ţiţei din Statele Unite, arată datele oficiale. 

Putin spune că Rusia vrea să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai curând posibil”

Putin i-a spus premierului Indiei că dorește ca războiul din Ucraina să se încheie „cât mai curând posibil”, adăugând că înțelege că India are îngrijorări cu privire la război.

„Cunosc despre poziția dumneavoastră cu privire la conflictul din Ucraina și știu despre preocupările dumneavoastră. Ne dorim ca toate acestea să se termine cât mai curând posibil”, i-a spus președintele rus lui Narendra Modi în cadrul unei întâlniri în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) din Uzbekistan.

Membrii permanenți ai SCO, pe lângă India, includ China, Rusia, Pakistan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Citește mai multe AICI

Pepsi a pus capăt producţiei în Rusia

Gigantul american PepsiCo a încetat să mai producă băuturile Pepsi, 7UP şi Mountain Dew în Rusia, la aproape şase luni după ce compania anunţa că îşi va suspenda vânzările şi producţia ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, transmite Reuters.

Anunţul celor de la Pepsi vine după ce jurnaliştii Reuters au vizitat mai multe zeci de supermarketuri şi magazine din Moscova şi alte oraşe din Rusia şi au descoperit doze şi sticle de Pepsi produse inclusiv în lunile iulie şi august la fabricile din Rusia. Într-un comunicat de presă remis Reuters, PepsiCo a informat că a încetat să mai producă concentrate pentru PepsiCola, Mirinda, 7Up şi Mountain Dew în Rusia.

'Toate concentratele au fost ulterior epuizate în Rusia şi producţia a încetat', a declarat un purtător de cuvânt de la PepsiCo la începutul acestei luni, în primele comentarii publice cu privire la acest subiect după ce la începutul lunii martie compania anunţa suspendarea producţiei, vânzărilor şi activităţilor promoţionale şi de publicitate în Rusia. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel