Data actualizării:
Data publicării:

Rusia, Iranul și China folosesc boți și deepfake pentru a deturna alegerile din SUA

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Un raport realizat de Microsoft, publicat cu doar două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, atrage atenția asupra unor eforturi continue din partea Rusiei, Iranului și Chinei de a destabiliza procesele democratice americane.    

Cu două săptămâni înainte de Ziua Alegerilor din 2024, Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) observă eforturi susținute din partea Rusiei, Iranului și Chinei de a submina procesele democratice ale SUA. De la ultimele noastre două rapoarte, guvernul SUA a întreprins numeroase acțiuni care dezvăluie activități cibernetice și de influență din partea unor adversari străini legate de alegerile din 2024. Recent, au fost dezvăluite atacuri cibernetice malițioase din partea unor actori iranieni, care au trimis „material furat și nepublic” din campania fostului președinte Trump atât către persoane asociate campaniei președintelui Biden, cât și către organizații media din SUA, iar trei actori iranieni au fost inculpați pentru operațiunea de tip „hack-and-leak” ce viza campania Trump-Vance.

CITEȘTE ȘI: Echipele de campanie 'Harris' și 'Trump' au fost vizate de hackeri străini

Iranul îl vizează pe Trump, Rusia țintește campania Harris-Walz, iar China supraveghează mai mulți oameni politici din Congresul american

Microsoft a menționat și în raportul anterior că, în timp ce actorii iranieni s-au concentrat pe operațiuni de influență cibernetică împotriva campaniei Trump, actorii ruși s-au îndreptat decisiv către campania Harris odată ce aceasta a intrat în cursă. De atunci, actorii ruși continuă să integreze AI generativ în conținutul lor, grupurile iraniene își intensifică pregătirile pentru operațiuni de influență cibernetică, iar actorii chinezi își schimbă atenția către mai mulți candidați de rang secundar și membri ai Congresului. Actorii ruși au încercat în mod notabil să atace campania Harris-Walz prin atacuri asupra caracterului candidaților.

Istoria ne-a arătat că abilitatea actorilor străini de a distribui rapid conținut înșelător poate influența semnificativ percepția publicului și rezultatele electorale. Cu un accent deosebit pe cele 48 de ore înainte și după Ziua Alegerilor, alegătorii, instituțiile guvernamentale, candidații și partidele trebuie să rămână vigilenți în fața activităților înșelătoare și suspecte online. Detectarea timpurie și verificarea faptelor rămân esențiale pentru contracararea acestor eforturi și pentru menținerea integrității alegerilor.

Rusia e cu ochii pe echipa Harris-Walz

Operativii ruși continuă să facă pași pentru a submina campania Harris-Walz. Ei continuă să creeze videoclipuri deepfake îmbunătățite cu AI despre vicepreședinta Harris. Într-un videoclip, Harris este prezentată făcând presupuse comentarii derogatorii despre fostul președinte Donald Trump. Într-un alt videoclip provenit de la un grup de 'troli' aliniat cu Kremlinul, pe care o Microsoft îl monitorizează sub numele de Storm-1516, Harris este acuzată de braconaj ilegal în Zambia. În final, un alt videoclip răspândește dezinformări despre candidatul la vicepreședinție din partea democraților, Tim Walz, adunând peste 5 milioane de vizualizări pe X în primele 24 de ore.

Deși majoritatea acestor videoclipuri au primit un engagement redus, ele subliniază utilizarea continuă de către Rusia a conținutului tradițional și generat de AI pentru a influența publicul american și a alimenta discordia politică. De asemenea, am observat că unii actori își schimbă strategia de publicare a conținutului de pe Telegram pe X pentru a ajunge la publicul din SUA.

Escaladarea ostilităților în Orientul Mijlociu nu a încetinit operațiunile de influență cibernetică ale Iranului

Iranul a demonstrat că poate desfășura simultan mai multe operațiuni împotriva unor ținte variate. În ciuda tensiunilor în creștere cu Israelul, Iranul își continuă eforturile de influență asupra publicului american. Recent, MTAC a observat activități iraniene, deghizate sub numele de „Bushnell’s Men”, care îndeamnă americanii să boicoteze alegerile din cauza sprijinului candidaților pentru Israel. Eforturile anterioare ale grupului de a incita la proteste anti-israeliene în universități ilustrează în continuare modul în care folosesc probleme sociale pentru a semăna conflict în comunitățile din SUA.

În plus, grupul cibernetic iranian pe care Microsoft îl monitorizează sub numele de Cotton Sandstorm a explorat în mod activ site-uri legate de alegeri și instituții media, sugerând pregătiri pentru operațiuni de influență directă pe măsură ce se apropie Ziua Alegerilor. Istoricul Teheranului de interferență în alegeri și modelul său de operațiuni de influență cibernetică subliniază amenințarea persistentă pe care o reprezintă.

China, interes asupra candidaților republicani și a membrilor Congresului care susțin politici anti-Beijing

Operațiunile de influență ale Chinei s-au concentrat pe candidați republicani de rang secundar și pe membri Congresului care promovează politici anti-chineze. Aceasta include campanii împotriva reprezentantului Barry Moore, senatorului Marsha Blackburn și senatorului Marco Rubio (care nu este în cursa electorală în acest ciclu). Actorii au propagat mesaje antisemite, au amplificat acuzațiile de corupție și au promovat candidați de opoziție. Deși aceste eforturi nu au avut întotdeauna un nivel ridicat de reușită, ele demonstrează încercările susținute ale Chinei de a influența politica americană pe toate planurile.

Menținerea vigilenței în fața amenințărilor online

"În perioade de emoție puternică, conflict și competiție, imaginile, sunetele și videoclipurile manipulate circulă adesea mai rapid și mai departe decât în ciclurile de știri obișnuite. Actorii străini s-au dovedit a fi agili și capabili să introducă conținut înșelător și să-l distribuie rapid în astfel de momente. Ne așteptăm ca Rusia, Iranul și China să-și continue eforturile, inclusiv folosirea AI, și este posibil să recurgă la tactici menite să pună sub semnul întrebării integritatea rezultatului alegerilor. MTAC va continua să monitorizeze această activitate și să furnizeze actualizări publice pentru a promova educația și pentru a proteja instituțiile de orice formă de interferență străină", a declarat Microsoft în raportul său oficial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel