Rusia înlesnește acordarea cetățeniei pentru cetățenii Republicii Moldova și nu numai
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Amendamentele aduse legii cetățeniei Rusiei fac referire în mod special la cetățenii Republicii Moldova, Belarus, Kazahstan și Ucraina care locuiesc în Rusia.

Amendamentul legii cetățeniei se referă la introducerea unei proceduri simplificate de naturalizare, ca primă versiune a proiectului de lege care a fost aprobată în primă lectură de Camera inferioară a Rusiei (Duma de Stat) și care prevede un astfel de drept printr-un decret prezidențial, conform textului amendamentelor citat de Urdupoint.

”Modificarea restabilește dreptul prevăzut de legea actuală pentru cetățenii Republicii Belarus, Republicii Kazahstan, Republicii Moldova și Ucrainei care locuiesc permanent pe teritoriul Federației Ruse, adică care au primit un permis de ședere. Nota explicativă a proiectului de lege prezidențial sugerează că acestei categorii de cetățeni i se poate acorda dreptul la cetățenie printr-un decret prezidențial. Dar de ce să așteptați un decret? Dacă legea actuală le oferă acest drept, de ce noua lege îl înlătură? Modificarea propusă rezolvă problema”, potrivit notei explicative la amendament, prezentată de Konstantin Zatulin, prim-vicepreședintele Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI (Comunitatea Statelor Independente), Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții.

Zatulin a declarat că amendamentele propun și scurtarea termenului de ședere în Rusia de la trei ani la un an, astfel încât o persoană să fie eligibilă pentru o naturalizare simplificată.

Legislatorul a mai adăugat că noile amendamente permit, de asemenea, retragerea cetăţeniei ruse dobândite pentru trădare de stat şi discreditarea operaţiunii militare speciale a Moscovei în Ucraina. Proiectul de lege, care a fost aprobat în prima lectură în aprilie 2022, prevedea privarea de cetățenie pentru activități teroriste, infracțiuni grave împotriva statului, precum și infracțiuni legate de traficul de droguri, fals în documente sau la voința unui cetățean. 

Proiectul de lege permite, de asemenea, reducerea cerințelor pentru persoane la dobândirea cetățeniei ruse, precum și extinderea competențelor președintelui de a determina categoria de persoane care au dreptul la dobândirea simplificată a cetățeniei ruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel