Rusia închide robinetul de petrol. Nu mai livrează către Polonia prin conducta Drujba
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia închide robinetul de petrol. Nu mai livrează către Polonia prin conducta Drujba / Foto: Pixabay, de John
Rusia închide robinetul de petrol. Nu mai livrează către Polonia prin conducta Drujba / Foto: Pixabay, de John
Rusia a sistat livărire de petrol către Polonia prin conducta Drujba.

Rusia închide robinetul. Furnizarea petrolului prin secţiunea conductei Drujba către Polonia a fost sistată, a anunţat sâmbătă un responsabil al companiei poloneze de rafinare a petrolului PKN Orlen, transmite Agerpres, citând Reuters.

"Reuşim să ne asigurăm aprovizionarea. Rusia a oprit livrările către Polonia, situaţie pentru care suntem pregătiţi. Numai 10% din petrol venea din Rusia şi îl vom înlocui cu petrol din alte surse", a transmis Daniel Obajtek, director executiv al PKN Orlen.

Detalii despre livrările de petrol prin conducta Drujba



Această companie afirmă că-şi poate aproviziona rafinăriile cu petrol importat pe cale maritimă şi nu va fi afectată aprovizionarea cu benzină şi motorină. În februarie, după ce un contract cu Rosneft din Rusia a expirat, Orlen a primit petrol în baza unui acord cu Tatneft din Rusia.

Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă către Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

În 2015, petrolul rusesc a constituit aproape 100% din livrările totale de petrol către companie, a amintit Orlen.

Singurul contract rămas al lui Orlen cu un furnizor rus de petrol, Tatneft, expiră la sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, importurile pot fi oprite mai devreme dacă sunt acoperite de sancțiunile UE, a spus compania, scrie thefirstnews.com.

Livările maritime din Polonia

În urma invaziei Ucrainei și înainte ca UE să pună sub embargou livrările maritime din Rusia, Orlen a încetat să cumpere petrol și combustibili rusești pe mare. Portofoliul de aprovizionare al companiei include acum petrol din Africa de Vest, Marea Mediterană, Golful și Golful Mexic. Orlen are, de asemenea, un contract de furnizare cu Saudi Aramco din 2022, scrie alarabiya.net.

Livrările maritime ajung în Polonia printr-un terminal petrolier din Gdansk, la Marea Baltică. Capacitatea sa depășește volumele care pot fi procesate de rafinăriile poloneze și este parțial folosită pentru a furniza petrol rafinăriilor din estul Germaniei, care sunt legate de Drujba.




Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel