Rusia închide robinetul de gaze pentru Finlanda. Eugent Tomac: Putin a înnebunit, e în război cu Uniunea Europeană
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia închide robinetul de gaze pentru Finlanda. Eugent Tomac: Putin a înnebunit, e în război cu Uniunea Europeană / Foto: Kremlin.ru
Rusia închide robinetul de gaze pentru Finlanda. Eugent Tomac: Putin a înnebunit, e în război cu Uniunea Europeană / Foto: Kremlin.ru
Președintelui PMP, Eugen Tomac, a vorbit despre decizia Rusiei de a nu mai livra gaz Finlandei.

Eugen Tomac a criticat dur decizia Rusiei de a nu mai livra gaz Finlandei. Președintele PMP a afirmat că Vladimir Putin "a înnebunit" și că această mișcare a Kremlinului demostrează că președintele rus este "în război cu Uniunea Europeană".

"Putin a înnebunit! Decizia Kremlinului de a opri de mâine exporturile de gaze naturale către Finlanda demonstrează că Putin este în război cu Uniunea Europeană. Iar arma pe care o folosește astăzi se dovedește a fi mult mai eficientă decât Armata Roșie pe vremuri. O spun demult. Suntem obligați ca cel târziu în această vară să găsim soluții pentru a decupla Europa de la gazul rusesc. Dependența de Putin ne va duce în prăpastie. Putin a înnebunit, este evident.", a scris Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

Rusia închide robinetul de gaze pentru Finlanda mâine dimineață

Livrările de gaze rusești către Finlanda se vor opri la ora 7:00, ora Moscovei, pe 21 mai, potrivit companiei de stat de gaze a Finlandei, Gasum, după ce a primit o notificare de la Gazprom Export. În următoarele zile, în timpul sezonului estival 2022, operatorul va furniza clienților gaze naturale din alte surse - prin conducta Balticconnector din Estonia.

După cum s-a raportat, Gasum nu a acceptat cererea părții ruse de a trece la un nou sistem de plată a gazelor și intenționează să introducă un proces în arbitraj. Anterior, ministrul finlandez al afacerilor UE, Titti Tuppurainen, a declarat pentru ziarul Helsingin Sanomat, că decizia de a refuza trecerea la plata în ruble a fost luată în țară la începutul lunii aprilie și adusă la cunoștința conducerii Gasum.

Potrivit lui Tuppurainen, noul sistem de plată ar fi o încălcare a sancțiunilor. De asemenea, oficialul finlandez a văzut asta ca pe o încercare de împărțire a rândurilor UE: „Nu suntem de acord cu plata în ruble, aceasta poate fi văzută ca șantajarea Rusiei și ca parte a eforturilor geopolitice ale Rusiei”.

În noiembrie 2021, Gazprom și Gasum au sărbătorit 50 de ani de la primul contract de furnizare de gaz rusesc Finlandei. Citește continuarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel