Rusia: Începe numărătoarea inversă. Occidentul fie acceptă propunerile noastre, fie se vor găsi alte modalități de a ne proteja securitatea
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Rusia susţine că SUA nu au luat în considerare cerinţele sale de securitate /   Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Rusia susţine că SUA nu au luat în considerare cerinţele sale de securitate / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Delegația rusă de la negocierile de la Viena declară începutul „numărătoarei inverse” în așteptarea adoptării propunerilor Federației Ruse.

Konstantin Gavrilov, șeful delegației ruse la Negocierile de la Viena privind securitatea militară, a vorbit la reuniunea Forumului OSCE pentru Cooperare în Securitate.

„Vine un moment al adevărului când Occidentul fie acceptă propunerile noastre, fie se vor găsi alte modalități de a proteja securitatea Rusiei”, a spus Gavrilov.

"Sunt convins că, cu bunăvoință și dorință de compromis în orice situație, este posibil să găsim o cale de ieșire către soluții reciproc acceptabile. Nu mai avem timp. Începe numărătoarea inversă", a completat acesta.

CITEȘTE ȘI   -    SUA și UE evită să deconecteze Rusia de la sistemul internațional de plăți SWIFT

Konstantin Gavrilov: NATO a fragmentat spațiul panneuropean

Diplomatul rus crede că ceea ce este în joc este minimalizarea cheltuielilor militare și rezolvarea problemelor de securitate, care nu sunt presante doar pentru Rusia, ci pentru toate națiunile din Eurasia și zona euro-atlantică.

Gavrilov a subliniat că acțiunile NATO au avut ca rezultat fragmentarea spațiului paneuropean și au provocat pagube uriașe autorității OSCE, care s-a transformat într-un ostatic al agendei „Occidentului colectiv”.

În aceste condiţii, delegaţia rusă va veni de acum înainte la Forumul OSCE pentru cooperare în domeniul securităţii doar cu problemele care corespund propriilor interese naţionale, a subliniat şeful delegaţiei ruse.

Pe 17 decembrie 2021, Ministerul rus de Externe a publicat un proiect de acord cu Statele Unite privind garanțiile de securitate și altul privind măsurile de asigurare a securității Rusiei și a statelor membre NATO. Consultările Rusia-SUA asupra acestor probleme au avut loc la Geneva pe 10 ianuarie. O reuniune a Consiliului Rusia-NATO a avut loc la Bruxelles pe 12 ianuarie. La 13 ianuarie, Reprezentantul Permanent al Rusiei la OSCE, Alexander Lukashevich, a prezentat aceste propuneri la o reuniune a OSCE. Consiliul Permanent la Viena, potrivit TASS.

CITEȘTE ȘI   -  Ucraina, semnal de alarmă: Sunt peste 127.000 de soldaţi ruşi la graniţă. Pregătirea ofensivei e aproape gata

Antony Blinken a ajuns la Kiev: Kremlinul a încercat să slăbească instituțiile democratice ale Ucrainei

Statele Unite ale Americii spun că Federația Rusă este pregătită să atace Ucraina, avertizând că țara se confruntă cu o „amenințare fără precedent”.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a făcut aceste comentarii, miercuri, la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy la începutul unor eforturi diplomatice menite să detensioneze situația de la granițele Ucrainei. Blinken se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, vineri, la Geneva.

Ucraina, SUA și ceilalți aliați occidentali ai Kievului se tem că Rusia ar putea invada Ucraina în curând, având în vedere desfășurarea unui număr însemnat de trupe la granița dintre cele două țări. Rusia spune că nu plănuiește un atac (citește AICI) și, în schimb, dă vina pe NATO pentru subminarea securității regiunii.

Antony Blinken a spus că Ucraina se confruntă cu o „amenințare fără precedent”, în lumina acumulării de aproximativ 127.000 de soldați de către Rusia în apropierea graniței comune. Acesta a subliniat din nou un răspuns puternic din partea SUA și a aliaților săi, care se așteaptă să ia forma unor sancțiuni drastice, dacă Rusia atacă.

Cu toate acestea, el a adăugat că „preferința clară” a Washingtonului a fost să găsească o „rezolvare diplomatică” a situației. „Este cel mai responsabil lucru pe care îl poate face oricare dintre noi”, a mai spus Blinken, potrivit AlJazeera (citește mai mult AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Care e PLANUL lui Putin, ce urmărește și ce înseamnă pentru România. Românii din Ucraina, despre război: DISTRUGEREA! Situaţia e aranjată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel