Rusia, exclusă din Consiliul Europei după 26 de ani de apartenenţă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis miercuri, într-o şedinţă extraordinară, excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, după 26 de ani de apartenenţă, se arată într-un comunicat de presă.


Marţi seară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate un aviz conform căruia Federaţia Rusă nu mai poate fi stat membru al organizaţiei.

Guvernul Federaţiei Ruse l-a informat tot marţi pe secretarul general cu privire la retragerea sa din Consiliul Europei şi intenţia de a denunţa Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia a precizat că a părăsit oficial Consiliul Europei din propria voinţă ca urmare a sancţiunilor fără precedent cu care se confruntă Moscova în urma campaniei sale din Ucraina. Rusia a aderat la Consiliul Europei la data de 28 februarie 1996.

Citește și: Decizia Curții Internaţionale de Justiţie de la Haga: Rusia trebuie să oprească atacurile în Ucraina

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga s-a pronunțat astăzi în cazul invaziei ruse din Ucraina.

Conformei deciziei CIJ de la Haga, Rusia trebuie să suspende de urgență acțiunea militară din Ucraina.  

Curtea Internaţională de Justiţie a acceptat acțiunea Ucrainei depusă la tribunalul respectiv și a stabilit că trebuie să fie impuse de urgență măsuri temporare pentru ca situația din Ucraina să nu se agraveze.

Sunt trei aspecte pe care judecătorii le-au convenit  în cadrul acestei ședințe: 

1. Rusia trebuie să suspende de urgență această operațiune militară din Ucraina

2. Niciun soldat, nici o bază militară, nici o structură militară care intervine în acest moment în Ucraina nu trebuie să își continue acțiunea

3. Ambele țări trebuie să se oprească din acțiuni care pot provoca prejudicii de nereparat în Ucraina

Citește și: Biden vrea să ofere Ucrainei „drone kamikaze” de ultimă generație

Administrația Biden ia în considerare să ofere Ucrainei drone fabricate în SUA, rachete ghidate de ultimă generație care ar putea viza cu exactitate tancuri și poziții de artilerie rusești de la zeci de kilometri distanță.

Doi oficiali ai Congresului SUA au oferit informații detaliate, pentru NBC News, despre  aceste  „drone kamikaze”, care ar putea costa și 6.000 de dolari pentru versiunea standard.

Potrivit sursei citate, nu s-a luat o decizie în acest sens, dar cei doi oficiali au relatat că Administrația Biden se gândește să trimită Ucrainei dronele încărcate cu explozibili, numite Switchblades, cu două versiuni, Switchblade 300 și 600. A doua variantă poate să distrugă tancuri sau alte vehicule blindate. Vezi articolul inițial aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel