Rusia este pregătită să discute despre un schimb de prizonieri cu SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
”Rusia este pregătită să discute despre un schimb de prizonieri cu SUA”, care implică și jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a spus ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

”Suntem gata să discutăm această problemă, dar numai cu canalul de comunicare care a fost decis de președinții Vladimir Putin și Joe Biden”, a declarat Lavrov la o conferință de presă în Cambodgia, unde este în desfășurare Summitul Asiei de Est, potrivit Europa Today.

”Dacă americanii hotărăsc să recurgă încă o dată la diplomația publică... asta e treaba lor și aș spune și că e problema lor”, a avertizat el. Kremlinul a avertizat anterior Statele Unite să nu recurgă la ”diplomația megafonului” în cazul lui Griner, care ieri a fost condamnată la nouă ani de închisoare pentru o infracțiune de posesie de droguri.

După cum a raportat Reuters, decizia din cazul Griner, pe care Biden a numit-o ”inacceptabilă”, ar putea deschide calea pentru un schimb de prizonieri care i-ar include pe sportiva de 31 de ani și pe un traficant de arme rus care ispășește o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în SUA.

Washingtonul a făcut deja ceea ce secretarul de stat Antony Blinken a numit o ”ofertă substanțială” pentru a asigura eliberarea americanilor reținuți în Rusia, inclusiv a lui Griner și a fostului marine Paul Whelan.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat, imediat după sentința din cazul Griner, că Statele Unite au făcut o propunere serioasă Rusiei. Potrivit unor surse explicate agenției de la Washington, el s-a oferit să-l schimbe pe traficantul de arme rus Bout cu Griner și Whelan.

Griner, de două ori medaliată cu aur olimpic și vedetă a Asociației Naționale de Baschet al Femeilor (WNBA), a fost arestată pe 17 februarie în Sheremetyevo din Moscova. Aceasta ar fi avut în bagaj subsanțe interzise. 

Statele Unite au susținut că fata a fost reținută pe nedrept și că a fost folosită ca monedă de schimb politic de către Moscova. Oficialii ruși au respins afirmațiile SUA, spunând că Griner a încălcat legea rusă și că urma să fie judecată în consecință.

Griner, căruia i s-a prescris canabis medicinal în Statele Unite pentru a ameliora durerea leziunilor cronice, a spus că și-a împachetat din greșeală cartușele de vape cu canabis în timp ce se grăbea să urce în avion.

Ea a pledat vinovată dar a insistat că nu intenționează să încalce legea rusă. Canabisul este ilegal în Rusia atât în ​​scopuri terapeutice, cât și recreative.

Citește și:

SUA o vrea pe Britney Griner şi propune un schimb de prizonieri: Îndemnăm Rusia să accepte oferta

Washingtonul i-a cerut, marţi, Moscovei să accepte propunerea cu privire la efectuarea unui schimb de prizonieri, le-a declarat reporterilor John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, în cadrul unui briefing susţinut la Casa Albă. Am venit cu o propunere serioasă şi îndemnăm Rusia să o accepte, a declarat el. Luni,

Washingtonul a primit un răspuns de la Moscova la propunerea de a efectua un schimb de prizonieri - între cetăţeanul rus Viktor But şi cetăţenii americani Britney Griner şi Paul Whelan, dar a avut o reacţie sceptică, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Kirby a susţinut că Rusia, în opinia sa, nu tratează cu suficientă seriozitate iniţiativa americană. Săptămâna trecută, secretarul de stat american, Antony Blinken a anunţat că SUA au înaintat o "ofertă substanţială" Moscovei pentru a-i elibera pe Greiner şi Whelan, fără să ofere alte detalii.

Pe 29 iulie, el a discutat şi la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre soarta cetăţenilor americani condamnaţi în Rusia.

"Am solicitat Kremlinului să accepte oferta noastră de a-i elibera pe Paul Whelan şi Brittney Griner", a anunţat el.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat, la rândul său, că nu au existat acorduri între Federaţia Rusă şi Statele Unite cu privire la efectuarea unui schimb între But şi Whelan, şi Greiner, scrie Rador. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel