Rusia este de acord să prelungească acordul de cereale la Marea Neagră, în ciuda sancțiunilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Rusia a declarat luni că a convenit să prelungească un acord care permite exporturilor de cereale ucrainene să treacă prin Marea Neagră, dar numai pentru încă 60 de zile.

Acordul, intermediat inițiat de către Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, a fost prelungit ultima dată în noiembrie 2022, pentru 120 de zile și se prelungește automat pe 18 martie, dacă nu există nicio obiecție secundară.

Rusia ”nu se opune la următoarea prelungire a acordului după expirarea celui de-al doilea mandat pe 18 martie, doar pentru 60 de zile”, a declarat adjunctul ministrului de Externe, Serghei Verșinin, într-un comunicat emis de misiunea rusă la Geneva, după discuţii cu oficialii ONU, potrivit Politico.

Viceprim-ministrul ucrainean, Oleksander Kubrakov, a răspuns într-un tweet, susținând că acordul inițial prevede o prelungire cu 120 de zile, nu cu 60 de zile convenite de Moscova.

Secretarul general al ONU, António Guterres, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski,  au cerut  prelungirea acordului la o întâlnire de la Kiev săptămâna trecută, subliniind importanța inițiativei pentru scăderea prețurilor la alimente la nivel mondial și combaterea insecurității alimentare.

Conform unui alt acord încheiat cu Moscova în iulie 2022, ONU a fost de acord să ajute la facilitarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte pentru o perioadă de trei ani. Kremlinul a susținut că această parte a acordului nu a fost respectată, argumentând că sancțiunile occidentale care vizează producătorii de îngrășăminte și principala bancă agricolă a Rusiei au împiedicat propriile exporturi de îngrășăminte și alimente. 

Ultima dată când acordul a fost reînnoit, în noiembrie, Rusia a amenințat că se va retrage dacă aceste sancțiuni nu vor fi eliminate, dar în cele din urmă a fost de acord cu o prelungire.

Citește și: Strigătul de ajutor al fermierilor români în presa internațională. Grâul din Ucraina riscă să-i facă pe fermieri să dea faliment

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel