Data actualizării:
Data publicării:

Rusia declară război avioanelor F-16 livrate Ucrainei: Vor fi doborâte!

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Kremlinul a subliniat, joi, faptul că avioanele de luptă F-16 pe care aliații occidentali le-au promis Ucrainei vor fi ''doborâte''.

Dmitri Peskov a precizat faptul că aparatele, dintre care unele au fost deja livrate conform anumitor media, vor avea puţin efect pe câmpul de luptă, transmite AFP, conform Agerpres.

”Aceste avioane vor fi doborâte. Nu există un remediu magic, niciun panaceu”

”Nu există un remediu magic, niciun panaceu. Și forţele aeriene ale regimului de la Kiev nu vor avea acest panaceu, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Aceste avioane (...) vor fi doborâte. Dar, bineînţeles, aceste livrări nu vor putea avea impact semnificativ asupra cursului evenimentelor de pe front”, a adăugat Dmitri Peskov.

Ucraina pledează de aproximativ doi ani pe lângă partenerii săi din Occident să îi fie livrate avioane F-16, considerate bijuteria coroanei pe lista lungă de material militar pe care Kievul l-a solicitat aliaţilor săi. Avionul de luptă de fabricaţie americană este elogiat, apreciat pentru precizia, viteza şi raza sa de acţiune. Kievul speră că posibilitatea flotei sale aeriene de a îl folosi îi va permite să se protejeze mai bine de bombardamentele ruse, notează AFP.

F-16, avion supersonic, capabil să atingă viteze de până la Mach 2, de două ori viteza sunetului

Dezvoltat de General Dynamics în anii 1970, F-16 este folosit de mai multe forțe aeriene din întreaga lume pentru capacitățille sale excepționale de luptă aeriană și bombardament de precizie.

F-16 este un avion supersonic și este capabil să atingă viteze de până la Mach 2, respectiv de două ori viteza sunetului. Cu o rază de acțiune de peste 3.200 de kilometri, avionul poate face misiuni lungi fără a fi necesară realimentarea frecventă. Aceasta ese o caracteristică esențială pentru operațiunile de luptă, în contextul de luptă din teatrele de război moderne, acolo unde flexibilitatea și capacitatea de a acoperi distanțe mari sunt cruciale. Vezi și alte detalii aici!

Mai multe state NATO s-au angajat să furnizeze un număr variabil de avioane de luptă

Mai multe state NATO s-au angajat să furnizeze un număr variabil de avioane de luptă şi instruiesc piloţii şi echipajele ucrainene. După campania aeriană agresivă din ultimele luni a Federației Ruse, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a făcut din ameliorarea apărării aeriene ucrainene una dintre priorităţile sale în timpul întâlnirilor cu aliaţii.

Cu ocazia unui interviu acordat AFP în luna mai 2024, Volodimir Zelenski a declarat faptul că Ucraina are nevoie de 130 de avioane F-16 pentru a asigura paritatea cu aviaţia rusă. Totuși, partenerii Ucrainei au promis să trimită mai puţin de 100 avioane F-16 până în acest moment. Majoritatea avioanelor urmează să ajungă într-o perioadă de mai mulţi ani, după o formare aprofundată a piloţilor ucraineni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel