Rusia, condamnată de CEDO în afacerea Iukos
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia în afacere Iukos.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia în afacerea Iukos, considerând că al doilea proces vizându-l pe Mihail Hodorkovski a fost neechitabil, conform Agerpres.

Potrivit CEDO, al doilea proces, desfășurat în martie 2009 – decembrie 2010, a încălcat prevederile Convenției europene a drepturilor omului privind dreptul la un proces echitabil, întrucât apărării i-a fost refuzat dreptul de a „interoga martori şi de a comunica rapoarte de expertiză şi elemente de disculpare importante".

Acuzații, ținuți în cușcă de sticlă

Mai mult, acuzații au fost „ținuți într-o cușcă de sticlă", măsură care nu a fost motivată „nici de rațiuni de securitate şi nici de necesitatea de a menține ordinea în sala de judecată", notează CEDO.

Arestat în 2003, Hodorkovski a fost condamnat în 2005, într-un prim proces, la opt ani de detenție pentru „escrocherie şi fraudă fiscală", pedeapsă majorată în 2010 la 14 ani, după un al doilea proces pentru „furt de petrol şi spălare de bani", şi redusă cu doi ani la apel. Fostul oligarh a fost eliberat în decembrie 2013, primind o grațiere din partea președintelui Vladimir Putin, iar de atunci trăiește în exil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel