Rusia cere închiderea biroului Înaltului reprezentant al ONU în Bosnia
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Rusia a cerut marţi închiderea biroului Înaltului reprezentant al ONU în Bosnia, Valentin Insko, a cărui activitate este considerată părtinitoare de Moscova, relatează AFP, scrie Agerpres.

"Facem apel la colegii noştri din Consiliul de Securitate să-şi relanseze eforturile de a închide biroul Înaltului reprezentant", a declarat ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

"Înaltul reprezentant trebuie să-şi respecte mandatul. Dl Valentin Insko nu are competenţa de a face lobby pentru integrarea euro-atlantică a Bosniei, despre care vorbeşte mult în ultimul său raport", a insistat diplomatul rus.

Acesta din urmă a criticat-o şi pe noua şefă a Misiunii OSCE din Bosnia, care "a organizat un seminar pentru a face propagandă în favoarea intrării în NATO".

"Este important să se respecte cu stricteţe principiile de la Dayton", a mai spus Nebenzia, respingând "argumentele artificiale" avansate "pentru a conserva protectoratul internaţional din Bosnia, care nu mai este de actualitate".

La un an de la alegerile legislative, Bosnia nu are încă un guvern. Milorad Dodik, membrul sârb al preşedinţiei tripartite create după acordul de pace de la Dayton din 1995, trebuie să desemneze un premier, dar colegii săi croat şi bosniac, Zeljko Komsic şi Sefik Dzaferovic, condiţionează desemnarea candidatului lui Dodik de acordul său pentru o apropiere de NATO, ceea ce reprezintă o "linie roşie" pentru prorusul Dodik, notează AFP.

La începutul sesiunii de marţi, Consiliul de Securitate a aprobat în unanimitate o nouă prelungire cu un an a forţei militare a UE însărcinată cu aplicarea acordurilor de la Dayton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel