Rusia arde gazele care trebuiau să ajungă în Germania. Flăcările uriașe se văd din Finlanda. 10 milioane de dolari, făcuți scrum zilnic  - Foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rusia arde gazele care trebuiau să ajungă în Germania. Flăcările uriașe se văd tocmai din Finlanda / Foto: Pixabay, de 0fjd125gk87
Rusia arde gazele care trebuiau să ajungă în Germania. Flăcările uriașe se văd tocmai din Finlanda / Foto: Pixabay, de 0fjd125gk87
Rusia arde gazul care ar fi trebuit să ajungă în Germania, în timp ce facturile la energie ale Europei cresc.

Pe măsură ce costurile energiei din Europa cresc vertiginos, Rusia arde cantități mari de gaze naturale, potrivit unei analize transmise de BBC News. Potrivit raportului, uzina, care se află în apropierea graniței cu Finlanda, arde gaz în valoare estimată la 10 milioane de dolari în fiecare zi. Experții spun că acest gaz ar fi fost exportat anterior în Germania.

Ambasadorul Germaniei în Marea Britanie a declarat pentru sursa citată că "Rusia ardea gazul pentru că nu poate să-l vândă în altă parte".

Flăcările se văd tocmai din Finlanda



Oamenii de știință sunt îngrijorați de volumele mari de dioxid de carbon și funingine eliminate de arderea acestor gaze, mai ales că lumea se confruntă cu schimbări climatice grave legate de poluare. Analiza realizată de Rystad Energy indică faptul că aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz sunt arse în fiecare zi.

Acesta provine de la o nouă fabrică de gaz natural lichefiat (GNL) de la Portovaya, la nord-vest de Sankt Petersburg. Primele semnale că ceva nu este în regulă au venit de la cetățenii finlandezi de peste granița din apropiere, care au observat o flacără mare la orizont, la începutul acestei veri.

Experții, derutați. De ce Rusia își arde gazele



Portovaya este situată aproape de o stație de compresoare, la începutul conductei Nord Stream 1, care transportă gaz spre Germania. Aprovizionarea prin conductă a fost redusă de la jumătatea lunii iulie, rușii acuzând problemele tehnice. Germania spune că decizia Rusiei privind livrarea de gaze a fost o mișcare pur politică, după invazia Rusiei în Ucraina. Însă, din iunie, cercetătorii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate din instalație - despre care se crede că ar proveni de la arderea gazelor naturale.

În timp ce arderea gazelor este obișnuită la fabricile de procesare - în mod normal, din motive tehnice sau de siguranță - amploarea acestei arderi i-a derutat pe experți.

"Nu am văzut niciodată o fabrică de GNL să ardă atât de mult. Începând cu luna iunie, am văzut acest foc uriaș și pur și simplu nu a dispărut. A rămas foarte anormal de sus", a spus dr. Jessica McCarty, expert în date satelitare de la Universitatea Miami din Ohio.

Miguel Berger, ambasadorul Germaniei în Marea Britanie, a declarat pentru BBC News că, în urma eforturilor europene de a reduce dependența de gazul rusesc, ”nu au alte locuri unde să-și vândă gazul, așa că trebuie să-l ardă". 

Mark Davis este CEO-ul Capterio, o companie care este implicată în găsirea de soluții pentru arderea gazului. El spune că arderea nu este accidentală și este mai probabil o decizie deliberată luată din motive operaționale. Alții cred că ar putea exista provocări tehnice în abordarea volumelor mari de gaze care au rămas nefurnizate prin conducta Nordstream. Astfel, este posibil ca Gazprom să fi intenționat să folosească acel gaz pentru a produce GNL la noua fabrică, dar este posibil să fi avut probleme în manipularea acestuia și cea mai sigură opțiune este să-l ardă. Ar putea fi, de asemenea, rezultatul embargoului comercial al Europei față de Rusia, ca răspuns la invazia Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel