Rusia ar putea reacţiona prin forţă față de anumite ţări. "Este legal!"
Rusia ar putea recurge la utilizarea forţei pentru a reacţiona la acţiuni "inamicale" ale altor ţări.
Avertizarea a fost transmisă, astăzi, de Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională de la Moscova, potrivit agenţiei Interfax.
"Noua ediţie a Strategiei pentru Securitate Naţională evidenţiază că Rusia vrea mai multă predictibilitate, încredere şi securitate în sistemul internaţional. În acelaşi timp, Strategia prevede că este legal să fie lansate măsuri simetrice şi asimetrice pentru a contracara sau a împiedica activităţi inamicale care generează ameninţări la adresa suveranităţii naţionale şi integrităţii teritoriale a Federaţiei Ruse", a declarat Nikolai Patruşev, într-un interviu acordat publicaţiei Rossiyskaya Gazeta, scrie Mediafax.
Întrebat explicit ce înseamnă acest lucru, Nikolai Patruşev a precizat: "În principal, este vorba de introducerea unor măsuri economice speciale, dar şi a unor metode coercitive de utilizare a forţei, în caz de necesitate".
Afirmaţiile oficialului de la Kremlin intervin în perspectiva summitului programat pe 16 iunie în oraşul elveţian Geneva, al preşedinţilor din Rusia şi SUA, Vladimir Putin şi Joseph Biden.
"Semnale neplăcute" către Statele Unite
Anterior, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a avertizat, în contextul criticilor preşedintelui american Joseph Biden, că Rusia va transmite "semnale neplăcute" Statelor Unite, în următoarele zile, evocând disensiuni asupra agendei summitului prezidenţial.
Duminică, preşedintele SUA, Joseph Biden, a declarat că va aborda probleme privind situaţia drepturilor omului în Rusia la întâlnirea cu omologul său rus, Vladimir Putin, programată la Geneva. "Mă voi întâlni cu preşedintele Vladimir Putin peste aproximativ două săptămâni, la Geneva, şi îi voi transmite clar că noi nu vom sta degeaba permiţându-i că încalce drepturile", a afirmat Joseph Biden, citat de CNN.
"Agendele Statelor Unite şi Rusiei nu coincid"
În replică, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat luni că perspectivele asupra agendei pentru summitul din 16 iunie nu coincid.
"Agendele Statelor Unite şi Rusiei nu coincid, dar, în mod tradiţional, noi suntem pregătiţi să reacţionăm la orice problemă evocată de partea americană. Din nefericire, disponibilitatea reciprocă este observată din ce în ce mai rar", a afirmat Serghei Riabkov, citat de agenţia Tass. Oficialul rus a avertizat că, în următoarele zile, Rusia va transmite o serie de "semnale neplăcute". "Americanii trebuie să pornească de la premisa că un număr de semnale din partea Moscovei vor fi neplăcute pentru ei, inclusiv în următoarele zile, iar aici nu mă refer la summit, nu ştiu cum se va derula", a subliniat Serghei Riabkov.
Relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt afectate de o serie de probleme. Washingtonul acuză Moscova de ingerinţe electorale şi atacuri cibernetice, de nerespectarea drepturilor disidenţilor, de susţinerea regimului din Belarus şi a insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. Rusia este vizată de sancţiuni ale Statelor Unite şi Uniunii Europene. La rândul său, Rusia acuză SUA şi NATO de intensificarea prezenţei militare în Europa de Est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News