Data publicării:

Rusia ar folosi delfini-spion în Marea Neagră

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Rusia își intensifică securitatea la baza de la Marea Neagră cu delfini antrenați, spun serviciile de informații din Marea Britanie.

Rusia crește securitatea la baza sa flotei de la Sevastopol din Marea Neagră prin desfășurarea delfinilor antrenați meniți să detecteze și să „contreze” scafandrii inamici, au anunțat serviciile de informații britanice, conform The Guardian.

Un raport realizat de agenția de informații pentru apărare din Marea Britanie spune că marina rusă investește în îmbunătățiri majore ale bazei principale a flotei din Marea Neagră din Sevastopol.

Pe fondul contraofensivei începută de Ucraina, care a vizat infrastructura din apropierea Crimeii și a spus că are ca obiectiv readucerea tuturor teritoriilor ocupate sub controlul Kievului, flota Mării Negre ar putea fi o țintă principală pentru atacurile ucrainene, inclusiv atacurile forțelor speciale sau chiar raidurile cu drone.

Drept urmare, noile apărări ale Rusiei în apropierea bazei au inclus cel puțin patru straturi de plase șa intrarea în port, a spus agenția de informații.

„În ultimele săptămâni, este foarte probabil că aceste apărări să fie dotate cu un număr crescut de mamifere marine antrenate”, a precizat agenția de informații.

„Imaginile arată aproape o a țarcurilor plutitoare pentru mamifere în port, care foarte probabil conțin delfini cu nas de sticlă. În apele arctice, marina folosește și balene Beluga și foci”, mai spun britanicii.

„Rusia a antrenat animale pentru o serie de misiuni, dar cele găzduite în portul Sevastopol sunt foarte probabil menite să contracareze scafandrii inamici”, se mai arată în declarație.

Marina sovietică a dezvoltat programul cu mamifere antrenate, care a fost găzduit la Sevastopol și a rămas sub controlul armatei ucrainene după căderea Uniunii Sovietice, în 1991. Dar programul a crescut considerabil de când Rusia a ocupat peninsula și baza navală în 2014.

Rusia a trimis balene beluga în bazele sale arctice de la Olenya Guba, care este responsabilă pentru misiunile la adâncime. Se crede că o balenă beluga observată în largul coastei Norvegiei în 2019 a scăpat din programul Moscovei. Balena, pe care localnicii au poreclit-o Hvaldimir, a fost văzută purtând un ham. Rusia a desfășurat, de asemenea, delfini antrenați la baza sa de la Tartus, în Siria, în 2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel