Rusia, acuzată de „un alt act de terorism nuclear“. O rachetă a trecut „la o înălțime critică“ deasupra unei centrale atomice din Ucraina
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Potrivit Energoatom, o rachetă lansată de Federația Rusă a trecut la "la o înălțime critică" deasupra centralei nucleare.

O rachetă rusă a trecut duminică "la o înălțime critică" deasupra centralei nucleare, susține Energoatom: „orice avarie a unității energetice existente va duce la consecințe grave și ar putea amenința lumea cu o catastrofă nucleară teribilă”.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a acuzat Rusia de comiterea unui "alt act de terorism nuclear", afirmând duminică dimineața că o rachetă rusă a trecut la o înălțime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei.

"Orice avarie a unității energetice existente va duce la consecințe grave și ar putea amenința lumea cu o catastrofă nucleară teribilă", a declarat compania, conform Kyiv Independent.

Racheta a vizat orașul Kiev

Aceasta a adăugat că racheta a zburat probabil în direcția Kievului, unde, în aceeași dimineață, un atac rusesc a lovit o clădire rezidențială, ucigând cel puțin o persoană.

Patru explozii au fost auzite la Kiev duminică dimineața, o rachetă lovind un complex rezidențial din apropierea centrului orașului și provocând un incendiu și degajarea unui nor mare de fum.

Kievul nu a mai fost bombardat de aproape trei săptămâni.

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență a anunțat că atacul a ucis cel puțin o persoană.

Salvatorii continuă să lucreze la fața locului, raportând că există o femeie prinsă sub dărâmăturile unei clădiri de 9 etaje din districtul Shevchenkivs'kyi din Kiev.

Unul dintre rezidenții clădirii a confirmat că este vorba de aceeași clădire care fusese atacată la sfârșitul lunii aprilie, ucigând-o pe jurnalista RFE/RL Vira Hyrych și rănind 10 persoane, scrie Mediafax.

Putin l-a schimbat pe generalul Dvornikov. De ce este nemulţumit

Ministerul britanic al Apărării a declarat că Moscova a concediat recent mai mulţi generali, inclusiv pe generalul Dvornikov şi pe comandantul Forţelor Aeropurtate, general-colonelul Andrei Serdiukov. Ministerul rus al Apărării nu a făcut niciun comentariu, dar acest lucru vine după săptămâni de zvonuri neconfirmate privind nemulţumirea lui Putin faţă de performanţele sale, relatează The Telegraph.

Deşi se află la comanda forţelor ruseşti care luptă în Ucraina din aprilie, generalul Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună. În acest timp, principala victorie a armatei ruse a fost să avanseze spre capturarea oraşului Severodoneţk din Donbas, scrie Mediafax.

Putin, nemulţumit de cât a durat cucerirea Donbas-ului

Cu toate acestea, armata Moscovei a fost încercată de rezistenţa ucraineană, infanteria sa neputând să revendice multe oraşe ca fiind capturate, în ciuda faptului că au fost aproape nivelate de artileria rusă.

Probabil că generalul Dvornikov a avut pur şi simplu nevoie de prea mult timp pentru a captura Donbasul, care a fost ţinta prioritară a lui Putin de când a eşuat să captureze Kievul în martie, a declarat Samuel Ramani, cercetător asociat la Royal United Services Institute din Londra (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel