Rusia a sancționat Facebook pentru că nu a comunicat unde stochează datele utilizatorilor ruși
Autor: Eduard Pascu | Publicat pe: 12 apr 2019, 18:27
WhatsApp
Facebook - Rețea de socializare
Facebook - Rețea de socializare
O instanţă din Rusia a amendat Facebook pentru că nu a comunicat autorităţilor unde stochează datele utilizatorilor ruşi, transmite Reuters, care preia agenţii de presă naţionale.

Facebook nu şi-a trimis niciun reprezentant la audierea de vineri, dar instanţa a continuat procedura, în lipsa unei cereri de amânare, a transmis agenţia Interfax, preluată de Reuters. Amenda este de 3.000 de ruble, echivalentul a 47 de dolari, conform legislaţiei adoptate în 2015, care obligă companiile media să stocheze datele pe servere aflate în Rusia.

Pentru o abatere similară, Twitter a fost amendată săptămâna trecută tot cu 3.000 de ruble.

Singurele sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale respective sunt amenzile, adesea foarte mici, şi blocarea serviciilor online care nu se conformează - o opţiune dificilă din punct de vedere tehnic, remarcă Reuters.

Control total asupra Internetului

Rusia intenţionează să mărească amenzile aplicabile în astfel de cazuri, au declarat agenţiei Reuters în octombrie anul trecut surse care cunosc îndeaproape planurile respective. În ultimii cinci ani, în Rusia au fost adoptate legi mai severe referitoare la internet, conform cărora motoarele de căutare trebuie să şteargă anumite rezultate ale căutărilor, iar serviciile de mesagerie au obligaţia de a comunica serviciilor de securitate cheile de criptare.

Platforma LinkedIn a fost blocată în Rusia în 2016 pentru stocarea datelor pe servere din alte ţări. Anul trecut, autorităţile de la Moscova au încercat să blocheze serviciul de mesagerie Telegram, dar nu au reuşit, iar reţeaua este în continuare populară.

În noiembrie urmează să intre în vigoare o lege care extinde suveranitatea naţională asupra reţelei din interiorul graniţelor. Proiectul a fost aprobat joi în a doua lectură în parlament şi va fi aplicat dacă este adoptat şi la a treia lectură, apoi în camera superioară a legislativului şi ulterior promulgat de preşedintele Vladimir Putin.

Vezi și: S-a stabilit data la care Rusia va tăia internetul către serverele externe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?