Rusia a retrogradat șampania de import la ”vin spumant”. Franța e revoltată
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Producătorii francezi de şampanie se arată revoltați de o lege dată de Rusia prin care se interzice temenul de ”şampanie”, acesta fiind înlocuit cu ”vin spumant”.

Organizaţia care îi reprezintă pe producătorii francezi de şampanie a criticat luni o nouă lege adoptată în Rusia, care obligă producătorii străini de şampanie să îşi eticheteze produsul drept "vin spumant", transmite Reuters, transmite Agerpres. 

Lege promulgată de PutinConform unei legi promulgate săptămâna trecută de Vladimir Putin, numai vinul efervescent produs în Rusia poate fi etichetat drept "champagne", în timp ce producătorii străini vor trebui să modifice denumirea băuturii lor.

În replică, organizaţia profesională "Comite Champagne" a dat publicităţii un comunicat în care cere diplomaţilor francezi şi europeni să se implice în schimbarea legii din Rusia. În plus, cei doi copreşedinţi ai "Comite Champagne", Maxime Toubart şi Jean-Marie Barillere, au făcut un apel la toţi membrii organizaţiei ca să oprească livrările spre Rusia, pentru moment. Cei doi susţin că denumirea "champagne", care se referă la o regiune din Franţa de unde provine şampania franţuzească, are protecţie legală în 120 de ţări.

Informații clare și transparente "'Comite Champagne' deplânge faptul că această lege nu asigură consumatorilor ruşi informaţii clare şi transparente cu privire la originea şi caracteristicile vinului", se arată în comunicatul organizaţiei profesionale, care adaugă că legea subminează două decenii de discuţii între Rusia şi Uniunea Europeană.

În prezent, Rusia importă aproximativ 50 de milioane de litri de vin spumant în fiecare an, dintre care 13% este şampanie franţuzească. Există deja disponibile mai multe mărci de 'champagne' rusească, produse în regiunile din sudul Rusiei, precum Krasnodar şi Rostov, şi care se comercializează chiar şi cu 270 de ruble (aproximativ trei euro) litrul.

Un termen protejat de FranțaFranţa protejează termenul champagne", iar Uniunea Europeană şi multe alte ţări rezervă acest termen numai pentru vinul produs în regiunea cu acelaşi nume din nord-estul Franţei.                                                                                                                                                                                      

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel