Rusia a evacuat o parte din personalul ambasadei de la Kiev
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 18 ian 2022, 13:31
WhatsApp
Sediul Ambasadei Rusiei de la Kiev
Sediul Ambasadei Rusiei de la Kiev
Rusia a evacuat în ultimele zile o parte din personalul ambasadei din Ucraina, un posibil indiciu despre următoarea mișcare a lui Putin, scrie New York Times preluat de Mediafax.

Evacuarea lentă ar putea fi parțial o acțiune de propagandă, parțial pregătirea pentru un conflict sau parțial o farsă, spun oficialii ucraineni și americani. Ar putea fi toate trei, comentează publicația.

La 5 ianuarie, 18 persoane - majoritatea copii și soții ale diplomaților ruși - s-au urcat în autobuze și au pornit spre Moscova, într-un drum de 15 ore spre casă, potrivit unui înalt oficial ucrainean din domeniul securității.

Alte aproximativ 30 de persoane au urmat în următoarele câteva zile, de la Kiev și de la un consulat din Liov, în vestul Ucrainei. Diplomaților de la alte două consulate rusești li s-a spus să se pregătească să părăsească Ucraina, a declarat oficialul de securitate, vorbind sub protecția anonimatului.

Modul de interpretare a evacuării a devenit parte din misterul aflării următoarei acțiuni a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Ministerul de externe al Rusiei a declarat într-un comunicat remis marți și citat de Reuters că ambasada sa de la Kiev „funcționează normal”.

Vezi și: Ioana Constantin: Agresiunea Federaţiei Ruse, fină şi subtilă iniţial. Un butoi de pulbere aici, aproape de noi

Plecările au devenit parte dintr-un puzzle a ceea ce se va întâmpla în continuare, o componentă mai amenințătoare, pe lângă atacurile cibernetice asupra ministerelor ucrainene de săptămâna trecută și rapoartele Microsoft și ale guvernului american potrivit cărora programe malware mult mai distructive au fost plasate în rețelele ucrainene, dar nu au fost activate.

Convoaie uriașe de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și trupe continuă să înainteze spre vest prin Rusia, aparent îndreptându-se spre granița ucraineană. Aleksandr G. Lukașenko, liderul Belarusului, a anunțat luni că forțele și echipamentele rusești au început să sosească în țara sa pentru un exercițiu militar comun care va avea loc în două locuri: la granița vestică a Belarusului, în apropierea Poloniei și Lituaniei, două țări NATO, și de-a lungul graniței ucrainene, care ar putea fi o altă cale pentru invazie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?