Rujul şi lenjeria intimă, indicatori ai modului în care merge economia. Teoriile din 2001 şi 2008 aplicabile şi azi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Valeria Boltneva, Pexels
Fotografie de la Valeria Boltneva, Pexels
Două teorii, lansate în 2001 şi 2008, care arată cum rujul şi lenjeria intimă prezic direcţia în care merge economia, sunt aplicabile şi azi. 

Miercuri, în SUA s-a anunţat că vânzările din retail au scăzut în iulie, semn că americanii sunt afectaţi de inflaţie. Două treimi din PIB-ul SUA sunt reprezentate de consum, iar noile date indică faptul că SUA se îndreaptă spre o recesiune. 

Teoria conform căreia rujul şi lenjeria intimă sunt indicatori ai modului în care merge economia s-a născut în 2001, în timpul recesiunii de atunci, când moştenitorul imperiului Estee Lauder, Leonard Lauder, a observat că vânzările de ruj au continuat să crească, în ciuda crizei. Mai mult, el a observat că acelaşi lucru a fost valabil şi între 1929 şi 1933, vremea Marii Crize. 

Fenomenul cunoscut drept "indexul rujului", în care achiziţiile de cosmetice sunt invers corelate cu sănătatea economiei, rămâne, astfel, valabil şi azi. Şi, potrivit analistului economic Natalia Nambiza, citată de Washington Post, vânzările de ruj au crescut cu 48% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Iar în 2008, pe măsură ce SUA a intrat într-o nouă criză majoră, şeful Rezervei Federale a indicat spre produsul care ar reprezenta un semn pozitiv din punct de vedere economic: lenjeria intimă bărbătească. Alan Greenspan a explicat atunci că bărbaţii tind să nu mai cumpere lenjerie în timpul unei crize pentru că nu mai este la fel de evident pentru cei din jur că au nevoie de perechi noi. 

"Ai nevoie de haine pe exterior", a spus atunci Greenspan. 

În 2020, Marea Britanie întâmpina cel mai sever declin economic din ultimii 300 de ani. Cât de mult s-a redresat între timp?

Marea Britanie a înregistrat cel mai sever declin al economiei din ultimii peste 300 de ani în 2020, când s-a confruntat cu impactul pandemiei de COVID-19, arată datele actualizate publicate luni de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite Reuters.

PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 11% în 2020, cel mai sever declin de la "Îngheţul sever" din 1709, conform datelor istorice din arhiva Băncii Angliei (BoE).

Pe măsură ce mai multe date devin disponibile, statisticienii britanici actualizează estimările privind evoluţia economiei.

Anterior, ONS previzionase un declin al economiei britanice în 2020 de 9,3%, care ar fi fost cel mai semnificativ de la Primul Război Mondial.

Scăderea de 11% în 2020 este cea mai mare din rândul G7 (principalele ţări industrializate din lume), depăşind Spania, care a raportat un recul de 10,8%.

Revizuirea în scădere a datelor din Marea Britanie reflectă contribuţiile mai reduse de la retaileri şi sistemul de sănătate, faţă de previziunile iniţiale.

"Costurile cu care s-a confruntat sistemul de sănătate au fost mai ridicate decât s-a estimat iniţial, ceea ce înseamnă că a fost mai scăzută contribuţia generală la economie", a explicat statisticianul ONS Craig McLaren.

În 2021, economia britanică s-a redresat semnificativ, în noiembrie anul trecut ajungând la nivelul anterior pandemiei. Din cauza inflaţiei ridicate, Banca Angliei se aşteaptă la o recesiune spre finalul acestui an.

Luna viitoare, ONS va publica datele actualizate privind evoluţia PIB-ului Regatului Unit în 2021 şi în primul semestru din 2022, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel