Data publicării:

Rugină și mucegai pe Podul Basarab. Dragoș Marcu, inginer structurist, avertisment despre o degradare accelerată. Ce a arătat ultima expertiză tehnică

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / David Muntean
Inquam Photos / David Muntean
Dragoș Marcu, inginer structurist, a vorbit despre starea Podului Basarab,  având în vedere umezeala care se poate vedea prin mucegaiul de pe stâlpii de susținere, în ciuda vopselei, și rugina de pe cabluri.

"Ştiu că a fost făcută o expertiză tehnică, de curând, care a strâns concluzii că nu prezintă riscuri structurale, în momentul de faţă. Că sunt degradări înregistrate care, în timp, dacă nu sunt tratate, pot conduce la slăbirea structurii asta este o altă discuţie. Este o problemă de durabilitate, în primul rând. Mucegaiul pe care îl vedeţi, umezeala împreună cu fisuri netratate, în timp, pot să ducă la o degradare accelerată. Dar, în momentul de faţă, înţeleg că nu sunt probleme structurale şi nu cred că trebuie să ne alarmăm.

"Dacă ar intra într-un program de urmărire, ar fi mai uşor de ţinut sub control"

Nu înţeleg aspectele juridice, pentru ce nu este recepţionat nici în ziua de astăzi, că de-aia probabil că nici nu se urmăreşte. Dacă, în mod normal, ar fi recepţionat şi ar intra într-un program consecvent de urmărire în timp - cu măsurători, cu inspecţie periodică -, atunci ar intra într-un firesc al lucrurilor şi eventualele degradări ar fi mai uşor de ţinut sub control.

Acum, dacă doar am constatat că avem problemele astea, dar nu se iau măsuri, nu se propune măcar ceva.... "Domnule, hai să facem recepţia, hai să încheiem aia, hai să ne apucăm să îl reparăm, ne propunem să îl reparăm în trei ani, că nu este târziu."

"Lucrurile pot să devină critice, la un moment dat"

Din ce am înţeles - nu m-am ocupat -, el nu prezintă, în momentul de faţă, şi nu văd de ce ar prezenta pericol de instabilitate, de rezistenţă, ci este o problemă de durabilitate pe care o avem la orice construcţie care nu este întreţinută. Sigur că, la un pod, lucrurile pot să devină critice, la un moment dat, decât la casa dumneavoastră. Acolo, dacă nu vă reparaţi acoperişul, vă mai curge în casă - nu cade casa din pricina asta", a spus Dragoș Marcu pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel