Roxana Mînzatu a fost desemnată vicepreședinte al Comisiei Europene. Ce portofoliu a primit / Ciolacu, prima reacție
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Europarlamentarul Roxana Mînzatu a fost desemnată vicepreședinte al Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a desemnat-o, marți, 17 septembrie, pe Roxana Mînzatu drept vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Sunt foarte fericită să desemnez rolul de vicepreședinte executiv pentru oameni, pentru abilități și pregătire, Roxanei Mînzatu. Ea va avea responsabilitățile acestui portofoliu, pentru educație, pentru abilități și drepturi sociale. Ținând cont de stâlpii drepturilor sociale, ea se va concentra asupra acestor zone care sunt cruciale pentru a uni societatea noastră“, a zis Ursula von der Leyen.

Ciolacu, prima reacție

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, într-o postare publicată pe Facebook, că desemnarea Roxanei Mînzatu în funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene este o premieră pentru România, țara noastră devenind astfel parte a deciziei în UE.

„Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de #vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro.

Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană. Doamna Roxana Mînzatu, propunerea României de comisar european, va coordona atât partea de #educație, cât și zona de politici #sociale, dar și programele de #finanțare aferente acestor domenii, respectiv Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.

Astăzi eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei.

Astăzi România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin:

- vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii - doamna Roxana Mînzatu,

- vicepreședinte al Parlamentului European - domnul Victor Negrescu,

- președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională - domnul Dragoș Benea.

Aceste poziții importante ocupate de România, prin membri ai familiei social-democrate europene, reprezintă în mod evident o recunoaștere în premieră a rolului și importanței țării noastre la nivelul Uniunii Europene.

Toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecție extrem de dură : niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei“, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ce reprezintă portofoliul de Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie

 

Acest portofoliu este unul dintre principalii factori ai politicii noastre de competitivitate și este central pentru implementarea recomandărilor raportului Draghi. Combină o greutate politică semnificativă, fonduri substanțiale ale UE, potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei.

Poziția este un contributor important la Semestrul European, acoperind ocuparea forței de muncă, aspecte sociale și educaționale ale coordonării politicilor economice. Acest lucru va influența reformele care vor ghida generațiile viitoare de programe de coeziune și investiții.

Responsabilități principale

Există două părți principale– separate, dar complementare – care includ ambele responsabilitate politică şi financiară semnificativă.

Prima responsabilitate este dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor. Aceasta este prima dată când Comisia va avea un portofoliu dedicat pentru competențe, care se concentrează pe educație cu accent pe piața muncii. Aceasta reflectă rolul competențelor atât pentru o tranziție justă, cât și pentru competitivitatea industriilor noastre.

Activitatea privind competențele se va concentra pe investiții, păstrarea competențelor, perfecționarea și recalificarea și dezvoltarea Spațiului European al Educației și o inițiativă privind portabilitatea competențelor. Deși înainte ca aceste politici să fie deconectate, semnificația lor înseamnă că acestea trebuie dezvoltate de către un Membru al Colegiului, bazându-se pe diferite elemente – de la recunoașterea calificărilor până la educația și formarea profesională.

A doua parte de bază este responsabilitatea pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale. Acesta este portofoliul care conduce la consolidarea economiei noastre sociale de piață. Portofoliul va supraveghea mai multe inițiative emblematice, inclusiv managementul algoritmic, dreptul la deconectare, foaia de parcurs pentru locuri de muncă de calitate sau strategia de combatere a sărăciei. Va analiza impactul digitalizării pe piața  muncii. Portofoliul este de asemenea în fruntea dialogului social, lucrând cu reprezentanții sindicatelor și angajatorilor europeni, și continuarea cu un nou Pact European pentru Dialog Social.

În plus, portofoliul este urmărește abordarea factorilor structurali și a impactului schimbărilor demografice. În acest sens, portofoliul va fi responsabil pentru implementarea Demography Toolbox și creşterea participării pe piaţa muncii.

În cele din urmă, portofoliul conduce programul Erasmus+, unul dintre cele mai de succes și vizibile din programe din Europa, pe care trebuie să le consolidăm în continuare, astfel încât mai mulți oameni de toate vârstele și medii diferite să poată beneficia de un plasament în altă țară europeană.

Fonduri europene

Acest portofoliu este unul dintre cele mai substanțiale în ceea ce privește finanțarea UE, cu mize semnificative în următorul cadru financiar multianual. Include responsabilitatea pentru Fondul Social European Plus, Social Fondul pentru Climă și Erasmus+, care reprezintă aproape o cincime din bugetul UE.

Rolul legislativ și politic

Portofoliul are responsabilități legislative în domeniile liberei circulații a lucrătorilor și legislației sociale, modelând legislația UE în domeniul muncii și legislația privind mobilitatea forței de muncă. Include, de asemenea, executarea responsabilități în domenii precum salariul minim, munca pe platforme, timpul de lucru și sănătatea ocupațională si siguranța. De asemenea, se concentrează în mod semnificativ pe coordonarea politicilor Statelor Membre în domeniile ocupării forței de muncă, educație și formarea profesională.

Greutatea instituțională

Persoana responsabilă cu acest portofoliu va lucra cu serviciile Comisiei care se ocupă de ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, precum și cei care lucrează în educație. Portofoliul presupune și coordonarea unei serii de agenții descentralizate, inclusiv Autoritatea Europeană a Muncii.

Instituțional, responsabilul acestui portofoliu va reprezenta Colegiul în două formațiuni de Consiliu:

Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) și Formațiunea Educație, Tineret, Cultură și Sport a Consiliul (EYCS). Ei vor fi principalul omolog al miniștrilor ocupării forței de muncă, drepturi sociale și educație și, în Parlamentul European principalul omolog pentru Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale (EMPL) și al Comisia pentru Cultură și Educație (CULT).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel