Roverul Chinei de pe Marte pare că a devenit nefuncțional. NASA a surprins imagini cu acesta / foto
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Roverul Zhurong de pe Marte nu s-a deplasat din toamna trecută, potrivit unor noi imagini publicate. Acestea sugerează că roverul chinez s-ar putea afla la sfârșitul duratei de viață.

Noi imagini de la Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA dezvăluie că roverul Zhurong al Chinei nu s-a deplasat de la locul său de pe Utopia Planitia, o câmpie mare din emisfera nordică a lui Marte, între septembrie 2022 și februarie 2023. Roverul se afla într-o hibernare planificată din mai 2022, dar era de așteptat să se trezească în decembrie, când iarna în emisfera nordică a lui Marte s-a încheiat și lumina soarelui trebuia să-l alimenteze, conform LiveScience.

Cu toate acestea, agenția spațială a Chinei a păstrat tăcerea cu privire la statutul roverului, potrivit site-ului partener al Live Science, Space.com. În ianuarie, două surse anonime familiare cu programul Marte al țării, cunoscută sub numele de misiune Tianwen-1, au declarat pentru South China Morning Post că roverul nu a reușit să restabilească comunicarea cu controlul misiunii.

Noile imagini de la NASA au fost publicate pe 21 februarie și arată roverul pe 8 septembrie 2022 și 7 februarie 2023. Lipsa mișcării sugerează că roverul este încă în hibernare. Motivul ar putea fi o iarnă marțiană neobișnuit de rece. Temperatura trebuie să fie de cel puțin -15 grade Celsius pentru ca Zhurong să funcționeze, potrivit oficialilor misiunii Tianwen-1. De asemenea, ar putea fi vorba de faptul că praful acoperă panourile solare ale roverului, făcând imposibilă pornirea robotului. Panourile solare prăfuite au deteriorat și roverul Mars InSight al NASA, care a trimis ultima sa fotografie înapoi pe Pământ pe 19 decembrie 2022, după patru ani pe Planeta Roșie.

Zhurong nu a fost încă declarat oficial mort și ar putea reveni la viață dacă temperaturile cresc sau dacă o furtună îi va curăța panourile solare. Cu toate acestea, noile imagini confirmă că roverul nu s-a trezit așa cum era planificat.

Zhurong este primul rover planetar al Chinei. Acesta a început explorarea suprafeței marțiane pe 22 mai 2021, trimițând fotografii și clipuri audio ale peisajului din Utopia Planitia înapoi pe Pământ. Roverul are un radar pentru imagistica subsolului marțian, un magnetometru pentru măsurarea câmpurilor magnetice locale, o stație climatică, mai multe camere și instrumente de spectroscopie pentru a determina componența moleculară a probelor de pe Marte.

Misiunea inițială a fost planificată să dureze trei luni, dar Zhurong a continuat să funcționeze timp de un an întreg înainte de hibernarea planificată. Misiunea mai mare Tianwen-1 include și un orbiter, care va continua să colecteze date despre atmosfera și suprafața lui Marte, indiferent de soarta roverului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel