Rovana Plumb, ce reglementări vrea să impună România în UE. Detalii de la Trialog
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Ministrul Rovana Plumb speră ca negocierile de la trialog să fie finalizate săptămâna aceasta cu un acord. FOTO: Ministerul Fondurilor Europene
Ministrul Rovana Plumb speră ca negocierile de la trialog să fie finalizate săptămâna aceasta cu un acord. FOTO: Ministerul Fondurilor Europene
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb a dezvăluit care sunt direcțiile pe care merge România la trialogul dintre reprezentanții Consiliului UE, Parlamentului European și ai Comisiei Europene. Părțile ar trebuie să ajungă la un acord până la sfârșitul acestei săptămâni dacă vor ca noul cadru legislativ pentru viitoarele programe europene să fie votat în sesiunea curentă de plenul Parlamentului European.

Trialogurile sunt întâlniri tripartite informale, din cadrul negocierilor de la nivelul Uniunii Europene, pe tema legislației care urmează să fie adoptată. Acestea au loc între reprezentanții Consiliului UE, Parlamentului European și Comisiei Europene. Scopul unui trialog este de a ajunge la un acord provizoriu privind un text acceptabil atât pentru Consiliul UE, cât și pentru Parlamentul European.

Ei, bine, săptămâna care începe mâine este decisivă pentru Președinția rotativă a Consiliului UE, deținută în acest moment de România. Reprezentanții țării noastre trebui să convingă cele trei părți de la masa negocierilor să accepte propunerile făcute.

Pe ce linii merge România la negocieri

Rovana Plumb, ministru Fondurilor Europene, a explicat ce înseamnă pentru Președinția deținută de România participarea la acest trialog, în ceea ce privește gestionarea politicii de coeziune. „În primul rând înseamnă modul în care vom negocia și negociem pachetul legislativ care să susțină politica de coeziune privind absorbția banilor europeni în fiecare dintre statele membre, inclusiv România. În ceea ce ne privește, ca și Președinție, susținem principiul flexibilității fondurilor, principiul simplificării regulilor, principiul transparenței, al vizibilității și al cheltuirii eficiente a banilor publici. Am avut ieri seară (joi seară, n.r.) patru ore de negocieri cu Parlamentul European, pentru că suntem co-legislatori, noi prin Președinție, cu Parlamentul European. Sigur, în trialog a fost și inițiatorul - Comisia Europeană - al propunerii pachetului legislativ pe politica de coeziune. Am înregistrat progrese semnificative, astfel încât să putem să avem din timp un acord în ceea ce privește programarea fondurilor europene pentru următorul exercițiu financiar. Sperăm ca acest lucru să se materializeze până se termină Președinția rotativă, ca și perioadă de timp, astfel încât pe 25 iunie când avem Consiliul informal să obținem un acord parțial general, un acord în cadrul Consiliului. A doilea obiectiv este acela de a obține un acord , un common understanding îi spunem noi, pe primul bloc de negociere pentru care avem mandat din partea Consiliului, privind programarea fondurilor europene".

Prioritățile să poată fi schimbate

Până acum au avut loc două trialoguri sub Președinția română a Consiliului UE cu privire la aceste reglementări. Ministrul Rovana Plumb a detaliat fiecare punct din liniile principale pe care le susține România la aceste întâlniri tripartite informale.

„Desigur, împreună cu Parlamentul European și cu Comisia Europeană, vobim de acordul de parteneriat care este documentul strategic pentru fiecare stat membru, care stabilește direcțiile investiționale. Pe acordul de parteneriat, Președinția (deținută de România, n.r.) dorește să aibă o posibilitate de amendare a acestuia, la mid-term review, asta înseamnă în 2025, în așa fel încât în funcție de nevoile fiecărui stat membru, deci implicit și ale României, să poată să fie schimbate anumite priorități".

Partenerii sociali trebuie incluși

„În al doilea rând, principiul parteneriatului, adică la nivelul investițiilor - indiferent de ce timp sunt acestea -, participarea partenerilor sociali, patronate, sindicate, organizații neguvernamentale, atât la nivel național cât și la nivel local, să se poată face astfel încât obiectivele investiționale pe care le facem să fie în deplină consonanță cu nevoile teritoriale ale ficărui stat membru. Me refer aici la local, național, regional și atât".

Pe ultima sută de metri

Discuțiile sunt acum pe ultima sută de metri. Pe 12 martie va avea loc o nuă rundă de negocieri – teooretic ultima-, iar reprezentanții Românie vor să se ajungă la un acord, astfel încât pachetul negociat să poată fi aprobat de plenul Parlamentului European în actuala legislatură.

„Am mai avut în cadrul negocierilor un punct legat de asistența (...) care este deosebit de importantă pentru funcționarea regulilor privind absorbția fondurilor europene și urmează să mai avem încă o negociere, când sperăm noi să ajungem la un acord pe acest Bloc 1, săptămâna viitoare la Strasbourg, pe data de 12 martie. Am mers cu viteză maximă, pentru că practic pe data de 16 martie ar trebui închise toate negocierile cu Parlamentul European pentru a mai avea timp să se mai intre într-un plen reunit al Parlamentului European pentru a aproba rezultatul negocierilor", a arătat ministrul Rovana Plumb.

„Dorim să avem gata tot ce înseamnă pachet legislativ astfel încât să nu se mai înregistreze nicio întârziere cum s-a întâmplat pe exercițiul actual și să putem să avem toate regulile aprobate la 1 ianuarie 2021, când începe următoarea perioadă de programare, a conchis demnitarul român.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel