Data publicării:
Rovana Plumb, apel pentru combaterea violenței domestice: Avem nevoie de implicarea tuturor actorilor
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a atras atenția, vineri, în cadrul unui eveniment organizat la Casa ONU, din Capitală, că o societate nu poate fi inclusivă dacă violența domestică nu este combătută și că acest deziderat nu poate fi atins fără implicarea societății civile, a instituțiilor statului, precum și a politicienilor.
"Astăzi ne aflăm în fața unui fenomen pe care trebuie să-l combatem cu o implicare mult mai mare la nivelul societății, acesta al violenței domestice. Dintotdeauna am fost o militantă a principiului egalității de șanse și vreau să vă spun foarte clar că eu condamn orice act de violență la adresa femeii, copilului, și nu numai. Consider că o societate nu poate să fie inclusivă decât dacă va combate aceste tip de fenomen. Este unul care are multe cauze, dar prin soluții inteligente, prin sprijinul pe care îl avem din partea societății civile, și aici un cuvânt greu de spus îl are în special UNICEF. Vom reuși împreună, în primul rând în ceea ce privește violența domestică, să asigurăm acea infrastructură necesară protejării victimelor, sprijinului lor, protejării față de agresor și, în al doilea rând, să încercăm cu toții să schimbăm mentalitățile", a declarat, vineri, ministrul Plumb la conferința de lansare a proiectului "Campanie Națională de Conștientizare și Informare Publică privind Violența în Familie".
Ministrul Muncii a punctat, însă, că acest lucru nu se obține ușor: "Dacă tot vrem să schimbăm mentalitățile, avem nevoie de implicarea tuturor actorilor, societate civilă, instituții ale statului și, bineînțeles, o implicare mai mare a politicienilor. Pentru că avem nevoie, pe lângă infrastructură, și de corectări ale legislației, astfel încât să răspundă mai bine prevenirii și combaterii acestui fenomen al violenței domestice", a mai spus ministrul Rovana Plumb, salutând, totodată, lansarea proiectului.
Gabriela Firea se implică în combaterea violenței domestice
De asemenea, Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF România, în discursul susținut la eveniment a precizat că UNICEF salută și susține "toate eforturile Guvernului României și ale partenerilor săi în combaterea violenței domestice și violenței împotriva copiilor - de la campania lansată azi la ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și violenței domestice. Întâmpinăm cu bucurie inițiativa Departamentului pentru egalitate de Șanse de a crea un grup de lucru care să comunice, să informeze și să educe românii pe tema violenței împotriva femeilor și copiilor", a adăugat Sandie Blanchet.
Ioana Liana Cazacu, secretar de stat DESFB a ținut să amintească pașii importanți făcuți de actuala guvernare pentru protecția socială din România: "Atunci când lucrurile merg bine, tindem să uităm lucrurile rele care s-au întâmplat în trecut. Acest guvern a reînființat trei dintre instituțiile importante în ceea ce înseamnă protecția socială și drepturile femeii din România: DESFB, care a fost desființat în 2010, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități. E important că am reușit să punem bazele și să creăm acele instrumente și mecanisme de care este nevoie pentru a combate acest fenomen".
Femeile social-democrate pun piciorul în prag împotriva violenței domestice
Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB), instituție aflată în subordinea MMFPSPV, a lansat, vineri, proiectul „Campanie națională de conștientizare și informare publică privind violența în familie".
Proiectul "Campanie națională de conștientizare și informare publică privind violența în familie" face parte din Programul de Finanțare RO20 „Violența domestică și violența bazată pe deosebirea de sex", finanțat de Regatul Norvegian, prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 - 2014.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă prevenirea violenței în familie, promovarea egalității de șanse între femei și bărbați, combaterea stereotipurilor de gen, precum și discriminarea sexuală în context familial.
Proiectul se adresează profesioniştilor din instituțiile publice cu atribuţii în prevenirea și combaterea fenomenului violenței în familie, mass-media, politicienilor, dar și cetățenilor.
Pe parcursul derulării campaniei, va fi realizat și un sondaj de opinie cu privire la impactul proiectului asupra grupului țintă, în scopul identificării gradului de cunoaștere de către populație a legislației privind violența în familie, drepturilor victimelor, modalităților de sprijin pentru victime și asigurarea protecției victimelor, autorităților cu atribuții în domeniu și a obligațiilor pe care acestea le au în vederea prevenirii violenței în familie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News