Roșia Montană: Protest în București. Ce se află în scrisoarea adresată lui Ludovic Orban
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Sursa: Wikipedia
Sursa: Wikipedia
Un protest care cere includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO va avea loc joi, în București.

O manifestare care cere includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO va avea loc joi, în București, la ora 17, conform evenimentului de pe Facebook.

Într-o scrisoare adresată premierului Ludovic Orban și a miniștrilor Bogdan Gheorghiu, Cătălin Predoiu, Florin Cîțu, Virgil Popescu și Bogdan Aurescu, oamenii cer asumarea proiectului din programul de guvernare.

PNL și-a asumat proiectul

„V-ați asumat prin programul de guvernare, la punctul 10: reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO", se arată în descrierea evenimentului

1 februarie 2020 este termenul limită până la care Guvernul poate trimite la UNESCO scrisoarea prin care să solicite Roșia Montană în patrimoniul mondial.

„Patrimoniul de la Roșia se degradează cât timp așteptați finalizarea procesului de la Washington, care va mai dura probabil ani buni", se mai arată pe pagină.

Valoare istorică și culturală, recunoscută mondial

„Contrar la ceea ce spun reprezentanții companiei miniere și avocații statului român, includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar anula argumentele RMGC și ar dovedi că locul are valoare istorică și culturală recunoscută la nivel mondial. Recunoașterea valorii universale a patrimoniului de la Roșia Montană nu are cum să afecteze litigiul, deoarece, din punct de vedere legal, Roșia Montană beneficiază deja de protecția oferită prin includerea pe Lista Monumentelor Istorice din România încă din 1992

Acum a venit momentul să vă țineți de cuvânt. Cei mai mulți oameni de stat, prin deciziile lor favorabile distrugerii Roșiei Montane, au picat testul generației noastre. România nu are nevoie de încă o astfel de dezamăgire", mai motivează autorii protestului.

Un patrimoniu unic în lume

 

Ca ultim argument, organizatorii au transmis că patrimoniul este unic în lume, conform Consiliului Internațional al Monumentelor și Siturilor.

„De 20 de ani, Roșia Montană este condamnată la sărăcie, la lipsa totală de perspective economice și speranță pentru viitor. De 20 de ani, actorii politici nu au făcut decât să promită și să susțină scenarii distructive pentru zonă, care ar fi măcinat munți și ar fi distrus definitiv patrimoniul Roșiei Montane. Despre acest patrimoniu, pe care mulți s-au grăbit să îl ia în derâdere, știm astăzi că este unic în lume. O spun specialiștii ICOMOS care, după cum bine știți, au recomandat înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial și pe lista monumentelor aflate în pericol de dispariție", mai scrie în descrierea evenimentului.

Puteți semna scrisoarea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel