Roşia Montană. O nouă înfrângere la Curtea de Apel
Curtea de Apel a respins cererea Alburnus de suspendare a amânării procedurii de includere în lista UNESCO a sitului Roşia Montană.
CA Alba Iulia a respins vineri ca fiind "inadmisibilă" cererea de suspendare a amânării procedurii de includere a sitului Roşia Montană în lista UNESCO formulată de Asociaţia Alburnus Maior în contradictoriu cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN).
Alburnus Maior a solicitat CA Alba Iulia suspendarea executării actului administrativ emis de MCIN privind cererea de amânare a procedurii de includere a sitului Roşia Montană pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. Mai exact, Asociaţia Alburnus Maior a solicitat să se suspende efectele deciziei Ministerului de amânare a procedurii de includere a sitului Roşia Montană în Lista UNESCO, iar această suspendare să producă efecte până când se va soluţiona litigiul existent între asociaţie şi minister, care are ca obiect tocmai anularea, revocarea integrală a acestei decizii.
Propunerea Guvernului
Potrivit unui comunicat dat joi publicităţii de MCIN, Guvernul a propus amânarea cererii de includere a Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO până la finalizarea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Washington.
Includerea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial se află pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului Patrimoniului Mondial ce are loc la Manama, în Bahrain. "România este reprezentată de secretarul de stat responsabil din cadrul Ministerului Culturii, acesta având mandatul de a prezenta poziţia de amânare a includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial până la finalizarea procesului de la Washington", a informat MCIN.
În 8 iunie, fostul premier Dacian Cioloş a susţinut că includerea sitului Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO nu creşte riscul arbitrajului în litigiul în care este implicată România, ci ar fi o recunoaştere oficială internaţională a valorii patrimoniului cultural şi natural şi ar deschide pentru zonă oportunităţi de finanţare.
Dosarul "Peisajul Cultural Minier Roşia Montană" a fost trimis UNESCO în ianuarie 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News