Data actualizării:
Data publicării:

Roșia Montană. Iohannis transmite felicitări "echipelor de specialiști", după decizia de la Washington

Autor: Dan Carp | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj după ce România a câștigat procesul "Roșia Montană" în defavoarea companiei Gabriel Resources. 

Klaus Iohannis spune că în cele din urmă s-a ajuns la "momentul adevărului". Președintele a transmis felicitări echipelor de specialiști implicate în procesul contra companiei canadiene Gabriel Resources. 

"Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID. După mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul național," a transmis pe Facebook  Klaus Iohannis. 

Victorie a României la Washington

Decizia favorabilă României a fost comunicată vineri noapte, în jurul orei 23:30, ora României. Gabriel Resources cerea României despăgubiri de până la șapte miliarde de dolari. Decizia este definitivă și executorie și vine după aproximativ nouă ani de proces.

Previziunile politicienilor erau sumbre. Aceștia au ieșit în spațiul public cu numeroase declarații în care precizau că au fost informați despre o iminentă pierdere a procesului. Panica a fost instalată și la Guvern, acolo unde se căutau deja soluții de plată în tranșe a datoriei de miliarde. Premierul Ciolacu vorbea inclusiv de un referendum prin care românii să decidă dacă sunt de acord ca exploatarea aurului să fie demarată, aceasta fiind una dintre ultimele soluții pentru ca România să evite plata unor despăgubiri care ar fi îngenuncheat bugetul de stat. 

Dacian Cioloș, alături de Cătălin Drulă și alți membri USR cer acum explicații cu privire la antepronunțarea unor politicieni români în cazul procesului "Roșia Montană", care a dus la o creștere majoră a acțiunilor Gabriel Resouces pe bursa canadiană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel