Romprest, reacţie la o postare a lui Clotilde Armand. Blocajul, creat intenţionat de primarul Sectorului 1
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Clotilde Armand
Facebook Clotilde Armand
Romprest a reacţionat la afirmaţiile făcute de Clotilde Armand în şedinţa de Consiliu Local de miercuri, 3 iunie, conform cărora Romprest ar trebui să primească un milion de lei pe zi pentru serviciile de salubrizare. 

"Referitor la afirmația primarului Sectorlui 1, Clotilde Armand, citat din Ședința de Consiliu Local din dată de 03.06.2021: “Costul salubrizării pentru anul trecut a fost de 266 milioane lei, la care se adaugă facturi de 83 milioane lei aflate în litigiu, ceea ce înseamnă un total de 350 de milioane de lei pe care Romprest consideră normal să îl primească într-un an, rezultă un total de 1 milion de lei pe zi, adică o treime din bugetul sectorului 1. Noi nu ne putem menține la asemenea costuri”

Pentru o corectă informare a opiniei publice, prezentăm datele exacte privind bugetul alocat Salubrității în anul 2020 și sumele achitate de către Autoritate operatorului în exercițiul bugetar al anului 2020:

La începutul fiecărui an, operatorul delegat al serviciului public de salubritate înaintează către Autoritatea contractantă o estimare de buget pentru anul în curs. Pentru anul 2020, în data de 15 ianuarie 2020, a fost înaintat bugetul preconizat pentru anul 2020, în valoare estimată de 236,7 milioane lei. Este evident faptul că, având în vedere că bugetul a fost estimat în luna ianuarie 2020, acesta nu a putut previziona existența unor viitoare comenzi suplimentare pentru activitatea de spălat carosabil și trotuare, măsuri care au fost dispuse de către Autoritatea contractantă pentru combatere efectelor pandemiei, și aplicate în perioada aprilie-septembrie 2020, acțiune coordonată de la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Valoarea totală a sumelor achitate de către Autoritate în cursul anului 2020 este de 195,3 milioane lei. Din această sumă, 48,3 milioane lei reprezintă facturi reprezentând contravaloarea serviciilor aferente anului 2019. Astfel, pentru activitățile efectiv prestate în cursul anului 2020, au fost achitate 147,0 milioane lei. Valoarea totală a serviciilor facturate pentru prestațiile din perioada 16.10.2019-30.11.2020 a fost de 286,1 milioane lei.

Din această sumă, 56 milioane lei reprezintă SERVICII prestate conform COMENZI SUPLIMENTARE ÎN VEDEREA COMBATERII EFECTELOR PANDEMIEI SARS-COV 2, în perioada aprilie-septembrie 2020. Aceste sume, extrabugetare, trebuiau recuperate de către Autoritatea contractantă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Autoritatea nu a făcut demersurile necesare în acest sens.

Reiese că valoarea debitelor restante pe care le înregistrează Autoritatea față de operatorul Romprest la dată de 31.12.2020 este de 90,8 milioane lei (286,1-195,3 milioane lei). Asta în condițiile în care valoarea alocată Salubrității în cadrul BVC al Consiliului Local al Sectorului 1 pentru anul 2020 a fost de 227,8 milioane lei.

Rezultă astfel că, în ciuda faptul că la finalul anului existau resurse financiare pentru plata serviciilor prestate și confirmate, respectiv 32,5 milioane lei (227,8 – 195,3 mil lei), Autoritatea nu a achitat aceste sume către Operator. Toate datele care au fost utilizate în acest document sunt reale, certe, și pot fi verificate pe site-ul Primăriei Sectorului 1, iar în ceea ce privește facturile emise de către Compania Romprest Service SĂ, aceste facturi (având viza de Bun de plata a direcțiilor abilitate din cadrul aparatului tehnic al Primăriei) au fost declarate către organele fiscale, fiind purtătoare de impozite și taxe care au fost integral achitate de către Romprest.

Acest blocaj al plăților este creat în mod intenționat de către Primarul Sectorului 1, deși toate pozițiile partenerului contractual real, Consiliul Local, au fost în sensul medierii și soluționării conflictului și în sensul respectării clauzelor contractuale aflate în vigoare", transmite Romprest.

VEZI AICI DOCUMENTUL COMPLET.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel