Data publicării:

Rompetrol Rafinărie a anunțat profitul

Autor: Vlad Manolache | Categorie: Economie
WhatsApp

Rompetrol Rafinărie a anunțat care a fost profitul net pentru primele șase luni ale anului 2018.

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat în prima jumătate a acestui an unui profit net de 2,78 milioane dolari.
În perioada menţionată, cifra brută de afaceri s-a majorat cu 40% comparativ cu cea din primele şase luni din 2017, ajungând la un nivel de 2,6 miliarde dolari.

Pe fondul unei majorări cu 27% a materiilor prime procesate de unităţile sale de producţie (rafinăriile Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, divizia de petrochimie), compania a obţinut în S1 un rezultat operaţional (EBITDA) de aproximativ 86 milioane dolari, cu 49% peste cel din primul semestru al anului trecut.

"Rezultatele au fost influenţate de volatilitatea produselor petroliere, în condiţiile în care materia primă - ţiţeiul s-a apreciat cu circa 36%, ajungând în S1 la 70 dolari/baril. La nivel european, marjele europene de rafinare s-au diminuat în primul semestru al anului cu peste 12% faţă de indicatorul aferent perioadei similare din 2017, în contextul unei creşteri accentuate a ţiţeiului, cu mult peste evoluţia produselor petroliere", se menţionează în comunicat.

Cantități mai mari la export

Diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare au majorat cu 34% cantităţile de produse petroliere livrate la export în prima jumătate a anului, valoarea acestora ridicându-se la peste 926 milioane dolari (cu circa 80% peste indicatorul din S1 2017). 

Compania a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 435 milioane dolari în trimestrul II 2018 şi peste 769 milioane dolari în primul semestru al anului 2018.

Creștere cu 60% mai mare în comparație cu 2017

Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifră de afaceri brută în valoare de 2,24 miliarde dolari în primul semestru al anului, în creştere cu aproximativ 60% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017. Majorarea a fost determinată în principal de cotaţiile ridicate ale ţiţeiului şi ale produselor petroliere.

În acelaşi timp, rezultatul operaţional EBITDA s-a majorat cu 82%, până la un nivel de 76,7 milioane dolari. Rezultatul net obţinut de segmentul de rafinare în prima jumătate a anului a fost unul pozitiv, de 17,5 milioane dolari, faţă de unul negativ de 17,2 milioane dolari consemnat în perioada similară din 2017.

Rezultatele financiare au fost susţinute de îmbunătăţirea cu 25% a marjei brute de rafinare a unităţii de la malul Mării Negre până la un nivel de 49,6 dolari/tonă şi cu 27% a cantităţilor de materie primă prelucrată şi a carburanţilor comercializaţi, pe fondul continuării programelor de optimizare a proceselor de producţie şi energie (creşterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) şi de eficientizare a costurilor de operare - începute în 2014 şi continuate până în prezent.

S-a procesat 3,1 milioane tone de materie primă

Rafinăria Petromidia a procesat în prima jumătate a anului circa 3,1 milioane tone de materie primă, în creştere cu peste 27% faţă de nivelul obţinut în perioada similară din 2017.

În prima jumătate a anului, rafinăria Vega Ploieşti a procesat o cantitate totală de 194.000 tone, în creştere cu 28% faţă de perioada similară din 2017. În prezent, rafinăria este cea mai longevivă unitate de profil din România şi este singurul producător intern de bitum şi hexan.

Gradul de utilizare a capacităţii de prelucrare în S1 s-a majorat cu 28% în cazul rafinăriei Petromidia (98,45 %), respectiv cu peste 25% pentru rafinăria Vega (117,53%).

În primele şase luni, rafinăria Petromidia a obţinut circa 2,42 milioane tone carburanţi, din care peste 64% au fost carburanţii diesel şi cel special pentru aviaţie - jet.

Divizia de petrochimie, Rompetrol Petrochemicals, a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 114,3 milioane dolari, în creştere cu 43% faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2017. În prezent, aceasta este singurul producător de polimeri din România.

Cererea internă de carburanţi a fost afectată

Pe fondul marjelor reduse şi al volatilităţii ridicate ale preţurilor materiei prime şi a produselor petrochimice, rezultatul operaţional (EBITDA) a fost unul negativ, de circa 8,8 milioane dolari. În acelaşi timp, rezultatul net a fost de asemenea unul negativ, de 19 milioane dolari.

Bugetul de investiţii alocat segmentului de petrochimie pentru acest an se ridică la circa 6,8 milioane dolari şi vizează proiecte de dezvoltare a activităţilor de profil, investiţii obligatorii şi lucrări de mentenanţă capitală. 

Segmentul de distribuţie a înregistrat în perioada ianuarie-iunie o creştere de 38% a cifrei brute de afaceri faţă de S1 2017, pe fondul unei îmbunătăţiri cu 12% a cantităţilor de carburanţi comercializaţi pe piaţa internă (benzine, motorine, gaz petrolier lichefiat).

În prima jumătate a anului, cererea internă de carburanţi a fost afectată atât de condiţiile meteo severe din primul trimestru, cât şi de cele economice generale (supracciză carburanţi - transportatori, curs valutar/inflaţie, evoluţia internă şi internaţională a preţurilor). În acord cu prognozele interne, piaţa internă a consemnat o creştere a volumelor de circa 2% în prima jumătate a anului.

Creștere la Rompetrol Downstream

Astfel, Rompetrol Downstream a reuşit o creştere cu 12% a cantităţilor de carburanţi comercializaţi, de la 1,03 milioane tone în S1 2017 la 1,15 milioane tone în primul semestru al acestui an. 

Pe segmentul de retail, compania a consemnat o creştere a volumelor de 3%, evoluţia fiind susţinută de impactul programului de rebrading al staţiilor Rompetrol, continuarea programelor de optimizare şi reducere a costurilor operaţionale, dar şi de deschiderea a 2 noi staţii în Bacău şi Baia Mare.

Pe segmentul de en-gros, aceasta şi-a extins prezenţa de la începutul anului cu 62 de noi baze interne de 9 şi 20 metri cubi, cantităţile totale vândute pe acest canal fiind cu 11% în S1 2018 peste cele din perioada similară a anului trecut.

La finele lui iunie 2018, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 869 puncte de comercializare (staţii proprii, staţii partener, staţii expres, baze interne), în creştere cu 80 de unităţi faţă de iunie 2017. 

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel