Romii din Bicaz au propriul centru de sănătate
Începând cu 1 noiembrie, romii din Bicaz au propriul centru de sănătate. Acesta a fost instalat în cartierul Dodeni, acolo unde majoritatea locuitorilor sunt de acestă etniei locuieste, informează Monitorul de Neamţ.
Autor: Adrian Stroescu
Drept locaţie, pentru serviciile medico-sociale de urgenţă, ce vor fi furnizate deocamdată de către un medic şi o asistentă, se vor utiliza două containere racordate la apă, energie electrică şi canal. Iniţiativa realizării unui astfel de nou concept în peisajul social al urbei de sub baraj a aparţinut Centrului Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN şi Asociaţiei pentru Promovarea Incluziunii Sociale - APIS Bicaz, care, în baza unei hotărâri de consiliu local, din luna iunie 2011, a obţinut aprobarea „protocolului de colaborare cu administraţia locală, în vederea amplasării în cartierul Dodeni a unui modul cu funcţia de dispensar medical de urgentă“.
La initiaţiva cu pricina, rezultând firesc din starea de neliniste a bicăjenilor ca urmare a trecerii pe linia moartă a spitalului, a subscris şi Prefectura Neamţ, fapt reieşit prin prezenta la inaugurarea centrului a lui Daniel Răducanu, consilierul prefectului pe probleme de romi.
„Contextul în care s-au pus bazele Centrului de Asistenţă Medico-Socială a avut în vedere, pe de o parte, iniţierea procesului de descentralizare a serviciilor de sănătate publică la nivelul judeţului Neamţ, iar pe de altă parte, iniţiativa existentă la nivelul Centrului Romilor pentru Politici de Sănătate - SASTIPEN, la care au subscris, atât Prefectura, cât şi Primăria Bicaz, privind creşterea gradului de acces al romilor la serviciile de sănătate publică“, a declarat Alfred Păun, preşedintele APIS Bicaz.
Banii pentru cele două containere, 280 de milioane de lei vechi, au fost daţi de Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate Bucureşti. Centrul de la Bicaz are asigurate fonduri pentru plata a trei salariaţi pe o perioadă de trei luni, urmând ca apoi să se stabilească un nou buget. Se doreste ca el să fie funcţional doi ani, urmând ca în funcţie de rezultate protocolul cu celelalte instituţii partenere să fie renegociat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News