• Romgaz: Preţul gazelor ar fi trebuit plafonat doar pentru consumatorii vulnerabili
Măsura de plafonare a preţului gazelor de producţie internă ar fi trebuit să-i vizeze doar pe consumatorii vulnerabili, iar, în lipsa identificării acestora până în prezent, să se refere doar la cantităţile de gaze destinate populaţiei, nu la întreaga producţie internă, a declarat, vineri, Andrei Bobar, directorul economic al Romgaz, într-o conferinţă de presă.
'Când vorbim de consumatori casnici, nu întreaga categorie sunt vulnerabili. Ştiu că există discuţii şi s-au format la un moment dat în 2017-2018 grupuri între Ministerul Muncii, Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor, pentru identificarea acelei categorii. Acest demers nu s-a finalizat până în prezent. Doar consumatorii vulnerabili ar fi trebuit să primească gaze la preţuri plafonate. În lipsa finalizării acestui demers, am fi putut înţelege plafonarea doar către consumatorii casnici. Însă, aşa cum arată ordonanţa, producătorii sunt obligaţi să vândă la 68 de lei pe MWh întreaga cantitate de gaze, inclusiv cea destinată consumatorilor noncasnici', a spus oficialul Romgaz. El a arătat că se va ajunge în situaţia în care traderii vor cumpăra gaze de la producători la preţuri plafonate, însă nu vor avea nicio limită de preţ atunci când le vor livra mai departe consumatorilor noncasnici, adică agenţilor economici. Bobar a mai spus că populaţia şi CET-urile care livrează agent termic consumatorilor casnici consumă circa 35-40% din producţia internă de gaze. 'Ar fi fost normal ca doar această cantitate de gaze, cea pentru consumatorii casnici, să fie vândută la preţ plafonat, iar restul producţiei să fie valorificată pe piaţa liberă. Aşteptăm să vedem cum va arăta legea de punere în aplicare a ordonanţei, în urma dezbaterilor din Parlament, astfel încât să se atingă efectul dorit', a adăugat el.
Plafonarea are mai multe fațete
La rândul său, Dumitru Rotar, director general adjunct al Romgaz a arătat că măsura de plafonare a preţului gazelor are mai multe faţete. 'Dacă mă întrebaţi ca şi consumator de gaze naturale, mă bucur că preţul rămâne la nivelul din măsura fiscală. Dacă aş fi un potenţial consumator industrial, aş vedea o oportunitate. Cred că ar fi foarte bine să pun în funcţiune o unitate industrială, să produc, în măsura în care există cerere, să creez locuri de muncă, să fac profit pentru compania mea. Ca producător de gaze, îmi este afectată partea de venituri din buget, dar, dacă o privesc la nivel dinamic, aş putea spune că această plafonare a preţului o să crească cererea, prin urmare voi avea posibilitatea să produc mai multe gaze. Astfel îmi cresc volumul şi, dacă înmulţesc cu preţul, rezultă că veniturile ar putea să crească', a arătat el. Potrivit reprezentantului Romgaz, rămâne de văzut dacă ritmul în care cererea creşte este acelaşi cu ritmul în care producătorii vor putea să-şi majoreze producţia, în caz contrar urmând să se creeze un dezechilibru. Întrebat dacă era necesară măsura de plafonare a preţurilor, Rotar a precizat: 'Există mai multe răspunsuri. Fiecare respondent are în vedere interesele lui şi le promovează. O să fie mulţumit, nemulţumit, consideră necesară sau nenecesară această măsură. Răspunsul la întrebare este chiar în preambulul deciziei, acolo se vorbeşte despre furnizori, care ar fi într-o situaţie deosebită şi au nevoie de ajutor. Din punctul de vedere al producătorului, desigur că ne afectează şi nu ne-am fi dorit această decizie', a punctat directorul general adjunct.
Măsura afectează veniturile
De asemenea, întrebat de efectele măsurii, el a indicat că importurile de gaze vor creşte, dacă producţia internă nu va ţine pasul cu majorarea cererii. 'V-am spus deja că, pe partea de venituri, pe noi de afectează în mod major. În acelaşi timp întrevedem şi o oportunitate, probabil că va creşte cererea. Probabil că ar trebui să producem mai multe gaze, dar, pentru asta, este nevoie să faci investiţii mai mari. Pentru a face investiţii mai mari este nevoie de mai mulţi bani. Este un ciclu cu un anumit ritm. Depinde dacă ritmul în care noi am realiza toate acestea este egal cu ritmul în care cererea va creşte. În măsura în care cererea va creşte foarte mult în timp foarte scurt, atunci va fi nevoie ca acea cerere să fie acoperită de import', a conchis Rotar. Romgaz a anunţat, vineri, că a obţinut anul trecut un profit net de 1,4 miliarde de lei, în scădere cu 22% faţă de anul precedent. Totodată, cifra de afaceri a ajuns la 5 miliarde de lei, însemnând o creştere cu 9%.
VEZI ȘI:
PREȚ GAZE, plafonare. Limitare pe trei ani
Volintiru, Romgaz, tranșant: Nu suntem Dumnezei! Hai să nu ne ascundem
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News