Data publicării:

Romfilatelia lansează mărcile poştale "Bine aţi venit în România!"

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Emisiunea de mărci poştale "Bine aţi venit în România!" va fi introdusă în circulaţie de Romfilatelia începând de joi, dată ce coincide cu Ziua Europei, sărbătorită şi în România, ca stat al Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat de presă, emisiunea de mărci poştale va fi disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi online - http://romfilatelia.ro/store/.

Pe marca poştală cu valoarea nominală de 1,60 lei este ilustrat Castelul Sturdza de la Miclăuşeni, cunoscut şi sub numele de Palatul Sturdza, construit între 1880 şi 1904 în stilul neogotic de către Gh. Sturdza şi soţia sa Maria (născută Ghica), pe locul unui vechi conac care data din anul 1755, iar pe marca poştală cu valoarea nominală de 1,80 lei este reprezentat Castelul Huniazilor, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică şi de artă feudală din România şi din Europa, impresionând prin stilurile arhitecturale diverse şi legendele ţesute în jurul lui.

Castelul Peleş din Sinaia, considerat, pe bună dreptate, "Perla Coroanei" şi unul din cele mai frumoase castele din Romania, este ilustrat pe marca poştală cu valoarea nominală de 1,90 lei.

Mănăstiri

Pe marca poştală cu valoarea nominală de 5 lei este ilustrată Mănăstirea Bârsana, situată în Maramureşul istoric, pe valea Izei, construită în anul 1711 pe locul unei vechi mănăstiri a cărei istorie începe odată cu atestarea documentară a localităţii Bârsana, din anul 1326. Circumstanţele nefavorabile au făcut ca ea să fie mutată de două ori până în anul 1795, când a fost amplasată în mijlocul unui cimitir al victimelor ciumei. Interiorul a fost repictat de către Hodor Toader în anul 1806, picturile fiind executate pe lemn, pereţii fiind nivelaţi cu bucăţi textile fixate pe pereţi şi acoperite cu var, după obiceiul vremii.

Mănăstirea Neamţ, care face parte din patrimoniul artistic şi istoric naţional, fiind denumită "Ierusalimul ortodoxiei române", deoarece ocupă un rol cu totul deosebit în cultura religioasă românească prin măreţia şi frumuseţea ei, este ilustrată pe marca poştală cu valoarea nominală de 12,00 lei.

Aşezământul de cult deţine şi cea mai veche bibliotecă mănăstirească, care însumează 18.000 de volume, de o importanţă deosebită pentru cultura şi arta românească medievală.

Pe coliţa dantelată a emisiunii cu valoarea nominală de 28,50 lei este panoramică a Pieţei Mari din Sibiu, cu Primăria în prim plan, ca edificiu emblematic pentru municipiu, locaţie gazdă a Summitului informal al şefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană care va avea loc la 9 mai.

Cetăți

Pe marca poştală cu valoarea nominală de 8,50 lei se remarcă Cetatea Rupea, monument istoric reprezentativ al judeţului Braşov, atestat documentar încă din anul 1324, fiind refugiul saşilor din calea oştilor regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei. Turnurile au fost construite pentru a îndeplini funcţii de apărare, iar dezvoltarea lor istorică arată trăsături arhitectonice variate, conform sursei citate.

Emisiunea de mărci poştale "Bine aţi venit în România!" este completată de 2 plicuri prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite coala de 20 timbre şi minicoala de 5 timbre şi 1 vinietă, bloc nedantelat de 6 timbre şi o coliţă dantelată.

Vezi și: Summit UE 2019, Sibiu. Norica Nicolai: Iohannis a făcut o improvizație. Va crea multe probleme!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel