Romașcanu: Opt noi geoparcuri globale au fost desemnate de UNESCO, printre care și Ținutul Buzăului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursă foto: Crișan Andreescu
Sursă foto: Crișan Andreescu
Lucian Romașcanu a anunțat pe Facebook o veste bună pentru orașul Buzău. Boardul executiv al UNESCO a desemnat 8 noi Geoparcuri Globale, printre care și Ținutul Buzăului.

„Astăzi, 13.04.2022, boardul executiv al UNESCO a desemnat 8 noi Geoparcuri Globale.Vestea minunată este că ȚINUTUL BUZĂULUI este unul dintre eleAcum avem toate premisele și motivația excelentă de a investi cât este necesar pentru a deschide, durabil, minunile acestei zone către toți cei ce-i vor trece hotarele. Felicitări tuturor celor care s-au implicat ca acest vis să devinnă realitate!”, a scris Lucian Romașcanu.

UNESCO desemnează 8 noi geoparcuri globale

Consiliul executiv al UNESCO a aprobat desemnarea a 8 noi geoparcuri globale UNESCO, ceea ce duce la 177 de situri care participă la Rețeaua globală de geoparcuri în 46 de țări. Două țări noi, Luxemburg și Suedia, se alătură în acest an rețelei globale cu desemnarea primelor lor geoparcuri.

În zona Coturilor Carpaților din România, teritoriul deluros și muntos al Geoparcului Global UNESCO Ținutul Buzăului se întinde pe 1.036 km² și găzduiește aproximativ 45.000 de locuitori. 

Mai multe plăci tectonice s-au ciocnit în regiune, creând un lanț de munți foarte complex, care a fost mai târziu erodat de acțiunea glaciară. 

Una dintre cele mai active zone geodinamice din Europa, geoparcul prezintă 40 de milioane de ani de istorie geologică. În această perioadă, mișcările tectonice au împins munții și au transformat un mediu de adâncime în unul terestru. 

Fosilele speciilor marine, vegetația terestră, mamiferele și păsările datând din ultima glaciație au fost bine conservate în Carpați. Multe fosile de gândaci, păianjeni, crustacee, reptile și alte specii sunt conservate în chihlimbar, o rășină fosilizată. 

Aici se găsesc și unele dintre cele mai lungi și mai adânci peșteri de sare din lume, rămășițe ale depozitelor mari de sare și gips formate prin evaporarea corpurilor de apă închise la mică adâncime. 

Această geodiversitate bogată a influențat o moștenire culturală unică cu legende locale în care vulcanii de noroi devin dragoni, cazanele de noroi sunt capcane făcute de uriași pentru a prinde vite, iar viitorul poate fi prezis privind printr-o lentilă de chihlimbar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel